ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Emise z letadel klesly loni o polovinu, v Česku dokonce o 70 procent

  • 12
Emise oxidu uhličitého v letecké dopravě klesly v Evropě do konce listopadu o více než polovinu. Oznámil to evropský úřad pro řízení letového provozu Eurocontrol. Česká republika je po Chorvatsku druhou zemí Evropské unie, kde se emise snížily nejvíce, konkrétně o více než sedmdesát procent.

Od ledna do konce listopadu se emise z letecké dopravy v Evropě snížily téměř o 57 procent. Jde o výsledek propadu leteckého provozu, který způsobila pandemie nemoci covid-19.

Jako v roce 1999. Letecká doprava 20 let rostla, covid ji srazil na dno

Počet letů se za jedenáct měsíců loňského roku propadl o 54 procent. Zatímco v roce 2019 se uskutečnilo 11,1 milionu letů, v roce následujícím to bylo o šest milionů letů méně.

Emise tak loni klesaly rychleji než počet letů. Přispěl k tomu také menší provoz na letištích. Letecké společnosti na spoje nasazovaly častěji moderní letadla s nižší spotřebou a pokles spojů se dotkl výrazněji mezikontinentálních letů.

Snížení emisí z letecké dopravy zaznamenaly všechny evropské země, které Eurocontrol sleduje. O 52 procent emise klesly v Německu, o 55 procent ve Francii a o 71 procent v České republice. Počet letů v Česku klesl o 62 procent, což je po Irsku druhý nejsilnější propad v Evropské unii.

Díky pandemii mohli Evropané dýchat čistší vzduch. Snížily se totiž emise

Snížení leteckého provozu způsobilo podle úřadu Eurocontrol celkovou ztrátu 56,2 miliardy eur, což je zhruba 1,5 bilionu korun. Kromě toho zaniklo i více než 191 000 pracovních míst.

Situace by se podle úřadu neměla výrazněji změnit ani v roce 2021. Eurocontrol odhaduje, že letecká doprava letos zůstane zhruba na poloviční úrovni roku 2019. Na čísla před epidemií způsobené šířením koronaviru se letecké spoje dostanou podle odhadu v letech 2024 až 2026. Zpráva Eurocontrolu popisuje všechny evropské země s výjimkou Běloruska, Ruska a Ukrajiny.

,