Ministr dopravy Vladimír Kremlík představuje nový mýtný systém (21. října 2019)

Ministr dopravy Vladimír Kremlík představuje nový mýtný systém (21. října 2019) | foto: Profimedia.cz

Zakázka na dálniční známky byla v pořádku, říká ÚOHS. Kremlíka stála křeslo

  • 24
Kritizovaná zakázka na informační systém pro elektronické dálniční známky byla podle antimonopolního úřadu v pořádku, informoval Deník N. Kvůli údajně předraženému zakázce za stovky milionů skončil v lednu ve funkci bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Bývalý ministr Kremlík je zpět v dopravě. Založil institut pro její rozvoj

Kontroverzní zakázka na informační systém a e-shop pro elektronické dálniční známky měla hodnotu 401 milionů korun. V lednu ji od Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) získala bez soutěže společnost Asseco Central Europe. Způsob přidělení a cenu tehdy kritizovala opozice i premiér Andrej Babiš.

Tehdejší šéf resortu dopravy (pod nějž SFDI spadá) Kremlík ji však zrušit nechtěl. Premiér posléze navrhl jeho odvolání s tím, že celou věc manažersky nezvládl. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nyní zakázku prověřil a pochybení v ní nenašel.

„Uvedené zadávací řízení jsme šetřili pouze jako podnět. Na základě prověření informací obsažených v podnětu jsme neshledali důvody k zahájení správního řízení v dané věci,“ sdělil Deníku N mluvčí ÚOHS Martin Švanda. Exministr Kremlík rozhodnutí úřadu přivítal, jeho detaily však nezná. Premiér verdikt nekomentoval.

E-shop za 40 milionů. Zakázky na dálniční známky směřují k státnímu Cendisu

Funkce ministra dopravy se po Kremlíkovi ujal ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, který zakázku zrušil. Vítězná firma Asseco už předtím oznámila, že za zrušení smlouvy se SFDI náhradu žádat nebude, jelikož dění kolem zakázky poškozovalo její reputaci.

Babiš v únoru podal kvůli zakázce trestní oznámení. „Trváme na tom, že zakázka byla předražená, že jsme o tom nevěděli a SFDI ji dělal ve vlastním režimu,“ řekl tehdy premiér. V březnu pak ministerstvo dopravy oznámilo, že informační systém k elektronickým dálničním známkám bude stát 128 milionů korun a zajistí jej státní podnik Cendis.