Za chybějící dálniční známku už padly pokuty za více než čtyři miliony korun

  • 23
Dopravní policisté a celníci při kontrolách nových elektronických dálničních známek odhalili na 4 800 neplatičů, od nichž na pokutách vybrali čtyři a půl milionů korun. Jedna kontrolní akce speciálně zaměřená na prověřování zaplacení dálničního poplatku trvá od pondělí a policisté a celní správa při ní budou vozidla kontrolovat ještě v průběhu pátku.

„V rámci speciální akce se od pondělí 22. 2 řešilo 522 přestupků v celkové výši 414 tisíc korun příkazem na místě a pět přestupků bylo oznámeno do správního řízení,“ uvedl Michal Hodboď z Ředitelství služby dopravní police. 

Ta z celkového množství necelých pěti tisíc nachytaných řidičů zkontrolovala 2 600. Většinu během února, protože během ledna efektivní kontrolu znesnadňoval souběh platnosti elektronických a starých papírových známek. 

Cena dálničních známek

V průměru tak nezakoupení dálniční známky přišlo šoféry na tisícikorunovou pokutu, přestože maximální výše může dosáhnout až pěti tisíc korun. Podle Stanislava Švidka z celní správy má mít pokuta výchovný účinek, a měla by se tedy pohybovat v rozmezí ceny desetidenní a roční známky, která stojí 1 500 korun. 

Ze zhruba 2 200 případů odhalených celní správou byla rovněž většina přestupků vyřešena na místě, jedenáct případů ale bylo předáno do správního řízení. V něm teoreticky hrozí až 20tisícová pokuta.

Odhalovat neplatiče elektronické známky pomáhají celníkům zařízení Argos, která zvládají skenovat registrační značky projíždějících vozidel. Podle Hodbodě v efektivitě kontroly nemůže zabránit ani mlha, která ve čtvrtečních dopoledních hodinách panovala. 

„Pokud policejní vozidlo jede v pomalejším pruhu a skenuje značky předjíždějících vozidel, nebrání mu v tom ani zhoršená viditelnost. Při napojení zařízení na kamery umístěné na bývalých mýtných branách, dají se registrační značky kontrolovat i v noci,“ dodal.