(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Šéf správy železnic chystá reorganizaci, zaměří se hlavně na nádraží

  • 39
Nový šéf Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jiří Svoboda rozjede reorganizaci. Cílem je snížení počtu odborných útvarů o čtvrtinu a výměna vedení některých oblastních ředitelství. Změní se především struktura organizací, které se starají o nádraží.

Regionální správy jednotlivých nádraží byly dosud samostatné a přímo podřízené náměstkovi pro správu majetku Tomáši Drmolovi. Nově by měly být začleněny pod místně příslušné oblastní ředitelství, kam spadá péče o veškerý ostatní majetek v daném regionu.

Správce železnic odkoupil nádraží v roce 2016 od Českých drah. Většinu těchto budov postupně čeká rekonstrukce, přičemž do roku 2020 si rekonstrukce nádražních objektů vyžádají investice ve výši 8,4 miliardy korun. Modelovým nádražím, které SŽDC rekonstruuje a v němž pronajímá zájemcům komerční prostory, má být podle Svobody pražské hlavní nádraží. To správa železnic v září 2016 převzala od italské společnosti Grandi Stazioni.

„Podařilo se uzavřít nájemní smlouvy se 45 obchodními partnery a třemi dopravci osobní železniční dopravy. Otevřeli jsme zde novou kavárnu a aktuálně se připravuje otevření dalšího občerstvení,“ dodává Svoboda.

Podobným způsobem hledá nájemce i pro další opravená nádraží. Během loňska vypsala SŽDC na pět desítek výběrových řízení na využití prostor v opravených nádražních budovách a ve většině případů se jí podařilo nabízené prostory udat. Jako příklad je možné uvést vzniklé restaurace a další gastronomické služby na nádražích v Šumperku, Kolíně, Trutnově nebo v Kopřivnici. Na nádražích rovněž vznikají bankomaty, sklady či kanceláře.

Svoboda vede státního správce kolejí a další infrastruktury související s železnicí od konce února, kdy na post generálního ředitele rezignoval bývalý šéf Pavel Surý. V souvislosti s jeho odchodem se spekulovalo o tom, že Surý jakožto člen sociální demokracie měl uvolnit post kandidátovi preferovanému vítězným hnutím ANO.

Změny na postech krajských ředitelů už odstartoval Surého odchod, protože byl pár dnů po rezignaci jmenován oblastním ředitelem v Plzni. Nyní je ve hře změna nejvyššího vedení i v dalších krajích.

Svobodovi vyjádřil podporu ministr dopravy Dan Ťok, podle něhož není třeba na post pořádat výběrové řízení. Pokud se Svoboda během následujícího půl roku osvědčí, může být jmenován přímo.

Oficiálně ředitele správy železnic jmenuje správní rada, která se má poprvé po rezignaci Surého sejít na konci března. Podle Svobody ale není potřeba s personálními změnami v organizaci čekat na jejich zasedání. „Ty nejdůležitější a systémové (změny) je nutné udělat co nejdříve a nespojovat je s datem před či po zasedání správní rady,“ uvedl nový šéf SŽDC.