RegioJet si půjčí dvouvozové motorové soupravy Siemens Desiro Classic s kapacitou kolem 120 lidí. Ilustrační foto.

RegioJet si půjčí dvouvozové motorové soupravy Siemens Desiro Classic s kapacitou kolem 120 lidí. Ilustrační foto.

Jančura nevzdává boj na drahách, půjčí si vlaky a vypraví reklamní spoje

  • 82
Šef Student Agency Radim Jančura dál bojuje o českou železnici. Plánuje půjčit si vlaky a ve vybraných krajích, kde se neúspěšně ucházel o zakázky, bude několik měsíců provozovat reklamní spoje. Zatím si objednal pět párů vlaků pro tratě Děčín - Krupka a Litvínov - Chomutov.

Podle provozního ředitele Jančurovy dceřiné firmy RegioJet Jana Paroubka začne reklamní akce v dubnu a potrvá několik měsíců. Kromě Ústeckého kraje se bude konat i na dalších místech v zemi.

"My chceme ukázat, že i když dopravce žádné vlaky nevlastní, může provoz zajistit soupravami pronajatými. Kdybychom chtěli, můžeme si vlaky pronajmout klidně i na patnáct let," řekl Paroubek.

RegioJet si půjčí dvouvozové motorové soupravy Siemens Desiro Classic s kapacitou kolem 120 lidí. Ty v Česku jezdí jen v příhraničních oblastech na linkách německých dopravců. Stejné soupravy RegioJet nabízel krajům na tratě, které nejsou elektrifikovány.

Cestující se možná svezou zadarmo

Několikaměsíční akce by měla začít 17. dubna na trati Děčín - Kupka. Od 19. dubna se soupravy přesunou na trať Litvínov - Chomutov. Další tratě si firma dosud neobjednala.

"Prezentace se budou konat ještě v dalších krajích, kde jsme podávali nabídky. Což byly kraje Olomoucký, Jihomoravský a Plzeňský," dodal Paroubek. Vlaky budou jezdit podle speciálních jízdních řádů vyvěšených na stanicích. Dopravce se zatím nerozhodl, zda bude cestující vozit za symbolické jízdné, nebo úplně zadarmo.

RegioJet je dceřinou firmou Student Agency. Loni usilovala o provozování osobní regionální dopravy ve čtyřech krajích. Ty ale nakonec výběrová řízení nevypsaly a uzavřely smlouvy s Českými drahami. Podle Jančury tím porušily evropské předpisy a hodlá si stěžovat v Bruselu

,