ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Flybe

Flybe bojuje o přežití, píší média. Fámy nekomentujeme, brání se společnost

  • 0
Britská regionální letecká společnost Flybe bojuje o přežití a jedná o vládní pomoci, informují britská média. Firma má 68 letadel a zhruba dva tisíce zaměstnanců. Lety společnosti Flybe se však v pondělí podle agentury Reuters uskutečňují podle letového řádu a sama firma uvedla, že se ke zvěstem a spekulacím nehodlá vyjadřovat.

„Společnost Flybe nadále poskytuje zákazníkům skvělé služby a zajišťuje, že mohou i nadále cestovatl podle plánu. Nevyjadřujeme se k fámám a spekulacím,“ uvedli představitelé aerolinek na Twitteru.

Britské ministerstvo dopravy rovněž odmítlo poskytnout komentář s tím, že se k finančním záležitostem soukromých podniků nevyjadřuje.

Podle serveru Sky News ale představitelé společnosti Flybe v neděli vedli s britskou vládou rozhovory o záchraně. Už tak křehkou finanční situaci firmy totiž ještě zhoršily vyšší ceny pohonných hmot v zimních měsících, kdy je poptávka po letecké přepravě slabší.

OBRAZEM: Evropské aerolinky končí jedna za druhou, od loňska jich padlo deset

Firmu Flybe loni za 2,6 milionu dolarů (59 milionů Kč) koupilo konsorcium společností Virgin Atlantic, Stobart Group a Cyrus Capital. Záchranný plán nových majitelů zahrnoval překlenovací úvěr 20 milionů liber (zhruba 590 milionů Kč) a investice až za 80 milionů liber, podle médií však Flybe potřebuje ještě další finance.

V posledních letech v Evropě zkrachovala zhruba desítka leteckých společností. Od roku 2017 skončily například firmy Air Berlin, Monarch Airlines, Primera Air či Wow Air.

,