Technici při prohlídce letadla Airbus A380.

Technici při prohlídce letadla Airbus A380. | foto: Profimedia.cz

Upadlo nám superjumbo. Technici udělali při údržbě airbusu chybu za miliony

  • 88
Během rutinní údržby se technikům aerolinky Emirates stala nevídaná chyba. Kvůli špatnému uchycení předního kola jim doslova upadl na zem obří letoun Airbus A380. Nikdo z techniků sice nebyl zraněn, nicméně cena opravy se podle leteckých magazínů a webů bude pohybovat v řádech milionů dolarů.

Podle fotografie z místa má letoun značně poničenou nosní část a chybí mu jedny přední dveře. Podle webu Simple Flying pád navíc způsobil strukturální poškození jeho trupu. „Je zjevné, že letadlo ještě nějakou dobu létat nebude,“ píše se na webu.

„Potvrzujeme, že během rutinní údržby došlo k incidentu,“ uvedly aerolinie Emirates pro list The National. „Všichni naši zaměstnanci jsou v bezpečí a nezranění. Incident teď interně vyšetřujeme,“ dodala firma.

Původní informace hovořily o tom, že technikům letoun spadl z hydraulického zvedáku. Podle aktualizovaných zpráv pak pravděpodobně někdo začal zasouvat přední kolo letadla, aniž by si nejdřív zkontroloval, zda je Airbus A380 dostatečně zajištěn.

Emirates tento letoun sloužil od roku 2015 a naposledy obsluhoval linku EK377 z Bankogu do Dubaje.

Je to jeden ze 112 letounů A380, které Emirates vlastní. Ve flotile pak aerolinky mají ještě 158 Boeingů 777. Svou flotilu však již brzy začnou obměňovat – objednaly si 150 Boeingů 777X, 40 Airbusů A330-900neo a 30 Airbusů A350-900s.