Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Radek Cihla, MAFRA

Nezaokrouhlíš, nevyhraješ. Eltodo vypadlo z tendru kvůli ceně v haléřích

  • 278
Turbulence kolem výběru dodavatele registračních značek pro automobily pokračují. Společnost Eltodo, která na této pozici měla nahradit firmu Security Paper Mill, totiž nakonec ostrouhá. Ministerstvo dopravy zrušilo její vítězství. Důvodem je zdánlivá drobnost – firma nezaokrouhlila nabídkovou cenu na celé koruny.

O změně dodavatele registračních značek rozhodla výběrová komise na konci dubna. „Oproti současné ceně 45 korun bez DPH za běžnou tabulku nabídl vítězný uchazeč cenu 38 Kč bez DPH, což je za šest let o více než šedesát milionů korun méně než doposud,“ uvedl tehdy ministr dopravy Karel Havlíček. Za rok ministerstvo plánovalo na výrobu značek utratit zhruba 53,4 milionu korun.

Jenže situace nebyla tak přehledná, jak se na první pohled zdálo. Ministerstvo dopravy totiž požadovalo, aby firma zaokrouhlila nabídkovou cenu na celé koruny. Ta tak však podle serveru Zdopravy.cz neučinila a ministerstvo ji z tendru vyřadilo.

„Důvod je malicherný“

Zakázka by teď tak měla připadnout druhé nejlevnější nabídce, kterou podal současný dodavatel, Security Paper Mill. Právě tato firma přitom podala námitky, na základě kterých ministerstvo tendr přehodnotilo.

Eltodo však nehodlá ustoupit. „Jsme přesvědčeni, že právo je na naší straně. Máme oporu v judikatuře, která považuje takový důvod za malicherný. Tato chyba neměla žádný vliv na pořadí uchazečů,“ řekl serveru Marat Saber, člen představenstva firmy. Ministerstvo dopravy se ke zprávě prozatím nevyjádřilo.

Security Paper Mill dodává státu registrační značky od roku 2017. Tehdejší změna přitom ministerstvu ušetřila přes třicet korun na kus. Předtím byla cena ještě vyšší, přesahovala stokorunu. Tabulky pro registrační značky tehdy dlouhodobě dodával státu jediný dodavatel, kterým byla společnost Hicon. S ministerstvem dopravy měla smlouvu od roku 2001, kdy správa značek přešla na úřad z ministerstva vnitra.