ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Elektronické viněty bude dodávat několik firem, stát část vybere tajně

  • 13
Stát rozdělil přípravu systému elektronických dálničních známek do čtyř sekcí, v nichž postupně vyhlásí tendry. Provozovatele některých částí však vybere v utajeném režimu bez veřejné soutěže. O zakázky mají zájem firmy CzechToll i Kapsch, tedy budoucí i současný provozovatel mýta v ČR.

Systém elektronických dálničních známek nebude mít jednoho provozovatele, jako je tomu u mýta. Jak CzechToll, tak Kapsch utajení části zakázek překvapilo.

Ministerstvo dopravy počítá se spuštěním elektronických dálničních známek od roku 2021, kdy by měly nahradit současné papírové kupóny. „Projekt přechodu na elektronické dálniční známky postupuje podle plánu,“ uvedl náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček. Podle ministerstva se tak spuštění systému stihne včas.

Rozdělení systému do několika zakázek by podle státu mělo pomoci k tomu, aby nevznikla závislost na jednom dodavateli. Těch bude nyní víc a budou mít na starosti jednotlivé komponenty systému. Jeho část navíc stát chce zajistit vlastním podnikem Cendis.

Příští týden ministerstvo zahájí tendr na zajištění fyzického prodeje vinět. Brzy by měla být vyhlášena také soutěž na vozidla pro kontrolu známek. Tu chce úřad vykonávat i pomocí 32 mýtných bran.

Pro část systému však stát vybere dodavatele v utajeném režimu bez soutěže. Jde o části eShop, Portál, Evidence a Kontrola, Osvobození, Účetnictví a Clearing, Reporting a také Systémový integrátor. Podle ministerstva jsou to komponenty s informacemi, které vyžadují utajení. Smlouvy s vybranými provozovateli chce úřad podepsat do konce letošního roku.

Zájemci jsou překvapeni

Rozhodnutí zajistit část systému bez soutěže ovšem překvapilo některé uchazeče. „Společnost CzechToll byla připravena ucházet se o zakázky v otevřeném a transparentním výběrovém řízení. Informací o režimu utajení v případě elektronických dálničních známek jsme překvapeni a budeme ji muset vyhodnotit,“ řekl mluvčí CzechTollu Miroslav Beneš.

Rok na vyřízení šesti tendrů. Elektronické dálniční známky mají problém

Důvody utajování části zakázek budou zajímat i konkurenční Kapsch. „Jsme překvapeni, že ministerstvo nehodlá jít cestou transparentních otevřených řízení,“ řekl mluvčí společnosti David Šimoník. Upozornil, že mýtný systém, který je experty považován za strategicky významný kvůli řadě citlivých dat, prošel při výběru provozovatele otevřeným řízením.

Za dálnice se v Česku prostřednictvím časových kuponů platí od roku 1995, elektronické mýtné pro kamiony bylo spuštěno v roce 2007. Stát vybral loni za dálniční známky 5,16 miliardy korun, o rok dříve byly výnosy z prodeje vinět kolem pěti miliard.

,