ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Lukáš Bíba, MAFRA

České dráhy instalují do vlaků dávkovače dezinfekcí

  • 2
České dráhy začaly do svých vlaků instalovat dávkovače s dezinfekcí. Namontují je do desítek svých vozidel, které denně obslouží řádově stovky spojů.

Tímto krokem naváže dopravce na pravidelnou údržbu a dezinfekci vozidel, kterou zajišťují Oblastních centrech údržby ČD. Například v depech na západě Čech, pod která spadají střediska údržby Plzeň, Cheb, České Budějovice, Tábor, Blatná, Klatovy, Louny a Rakovník, probíhá denně dezinfekce 22 kolejových vozidel a dalších 6 vozidel každý den projde ozonizací.

Měsíčně tak v každém z těchto dep projde ochranou před viry a bakteriemi zhruba 120 souprav. Ve všech střediscích údržby na západě Čech se tak každý měsíc důkladně vydezinfikuje téměř tisícovka souprav.

Při úklidu a dezinfekci souprav se úklidové čety zaměřují na dezinfekci všech součástí vybavení, se kterými cestující přicházejí často do kontaktu, jako jsou kliky, madla nebo tlačítka. To se provádí i několikrát za den.

Dezinfekcí ozónem prochází v rámci pravidelného čištění i klimatizace. Vozidla odstavená na údržbu jsou dezinfikována postřiky. Tím chrání dopravce zároveň své zaměstnance.