Slavnostní předání vlaku Stadler cestujícím na Vysočině

Slavnostní předání vlaku Stadler cestujícím na Vysočině | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Kraje se musí dohodnout. Jinak budou nové motoráky končit v polích

  • 75
Na regionálních tratích Vysočiny jezdí třináct nových motoráků firmy Stadler. Na jejich pořízení získaly České dráhy evropské peníze. A aby podmínky dotace splnily, zavázaly se, že pouze 15 procent jízd smí mířit za hranice kraje.

Vysočina a Jihočeský kraj se proto budou muset dohodnout na spolupráci na železnici. Předejde se tak vzniku nesmyslných spojů v jízdních řádech, které končí na pomezí regionů.

"Když jsme pořizovali nové vozy Stadler, tak jsme se zavázali Regionální radě Jihovýchod a také Evropské unii, že můžeme pouze 15 procent výkonu těchto vlaků dělat mimo kraj," konstatoval vysočinský hejtman Jiří Běhounek.

"Abychom dokázali efektivně zajistit dopravu z Kostelce až do Slavonic, navrhli jsme Jihočechům, zda by oni byli ochotni jezdit od hranic kraje až do Horní Cerekve nebo eventuálně i na trati do Havlíčkova Brodu," dodal hejtman.

"Požádáme Jihočeský kraj, že bychom si dané úseky započetli," doplnil. Dohoda bude platná od nového jízdního řádu - od 15. prosince letošního roku.

Vozy Stadler jsou v provozu na regionálních tratích. Na Vysočinu jich České dráhy pořídily třináct, ačkoliv původně počítaly s nasazením sedmnácti souprav. Šest motoráků jezdí po kraji s novými polepy propagujícími města regionu. Další dvě nově polepené soupravy dráhy odhalí v pátek v Novém Městě na Moravě.