Vyhledávač Direct Flights, který se soustředí na přímé lety | foto: Direct Flights

Maročan vytvořil databázi přímých letů, cílí hlavně na digitální nomády

  • 31
Maročan, cesta z Bali kvůli vízu a česká dopravní data. Tato překvapivá kombinace dala vzniknout vyhledávači Direct Flights, který má za úkol najít přímá letecká spojení. Jeho marocký autor k tomu využívá data brněnské společnosti Kiwi.com. Cílovou skupinou nového vyhledávače jsou především takzvaní digitální nomádi.

„Ročně z více než 3 200 letišť odlétá 38 milionů komerčních letů 580 aerolinek,“ představuje Simo Elalj, autor a šéf Direct Flights, svůj projekt na stránce Product Hunt. „Motivaci pro vytvoření tohoto projektu jsem získal, když jsem pracoval v Asii. Chtěl jsem vědět, kam můžu z Bali kvůli obnovení víza letět bez mezipřistání,“ dodává. Takové informace se však získávají jen velmi těžko.

U většiny letišť se totiž dají zjistit jen z odletové tabule, která je až přímo na místě. Elalj se tak rozhodl založit start-up, který bude toto ohromné množství dat sumarizovat a tak pomáhat především tzv. digitálním nomádům, tedy lidem, kteří nejsou kvůli práci svázáni s určitým místem a díky internetu mohou pracovat jak (například) z kanceláře v Praze, tak třeba z pláže na Kanárech.

Pomohla až česká data

K informacím o tom, odkud, co a kam létá, se však ani tehdy nemohl snadno dostat. Nakonec v tom marockému podnikateli pomohla až česká společnost Kiwi.com. Ta vznikla v Brně v roce 2012 a zabývá se vyhledáváním levných leteckých spojení (včetně těch s několika přestupy) a prodejem letenek.

Elaljovi pomohla jejich platforma Tequila. Právě přes ni se totiž dostal k informacím, které potřeboval. „B2B platforma Tequila je založena na sdílení obsahu Kiwi.com s dalšími partnery, zejména s těmi, kteří nemají vlastní obsah, infrastrukturu nebo chtějí rozšířit svou nabídku pro své zákazníky,“ uvedl pro iDNES.cz Juraj Hriník, produktový manažer platformy.

Elalj se tak vzhledem k tomu, že Kiwi.com letenky i samo prodává, mohl dostat k datům o přímým spojením. Podle Hriníka data z Tequily využívá bezplatně, projekt tak živí jen provize z prodeje letenek lidem, kteří na Kiwi.com přijdou z Direct Flights.

Funkce vyhledávače Direct Flights je v podstatě jednoduchá, unikátní je především obsahem. Na mapě světa webová stránka po výběru letiště ukáže, kam z něj létají přímé lety. Pokud některý z nich uživatele zaujme, může si rovnou ověřit, v jaké časy v následujících šesti měsících odlétají. Při větším zájmu ho pak stránka odkáže na web Kiwi.com, kde si může pořídit letenky

Kromě vyhledávání přímých letů z daného letiště umožňuje také vyhledat, do jakých destinací létají jednotlivé aerolinky. „Cílem (této funkce) jsou častí cestující, kteří jsou věrní svému dopravci a chtějí najít nové destinace, do kterých chtějí letět za využití svých nalétaných mílí,“ doplňuje Elalj.