Stavba úseku dálnice D3 Ševětín - Borek.

Stavba úseku dálnice D3 Ševětín - Borek. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Dostavbu dálnice D3 u Ševětína brzdí chyba úředníka, už přišel o práci

  • 94
Dokončení téměř jedenáct kilometrů dlouhého úseku dálnice u Českých Budějovic mezi Borkem a Ševětínem brání chyba úředníka Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Státní správce silnic nemůže dostavět zhruba 50 metrů dálnice, protože nezvládl řádně vykoupit všechny pozemky. Sporný úsek, proti jehož vyvlastnění se původní majitel odvolal, se snaží ŘSD získat už od roku 2014.

„Ředitelství silnic a dálnic pochybilo nezaplacením za vyvlastnění v řádném termínu,“ uvedl v tiskovém prohlášení mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. Ředitelství podle něj propáslo šedesátidenní lhůtu pro zaplacení stanovené ceny za pozemek kvůli tomu, že nedostalo informaci o nabytí právní moci vyvlastnění. Zaměstnanec státního ředitelství, který je za toto pochybení odpovědný, už podle mluvčího není v zaměstnaneckém poměru.

Druhý návrh na vyvlastnění státní investor podal letos v březnu, proti tomu se ale majitel odvolal a spor tak řeší krajský úřad.

Dálnice D3 na jihu roste, stavba obchvatu Budějovic se ale opět zpozdí

I přes tuto komplikaci ŘSD stále věří, že se mu podaří dokončit stavbu v termínu, který je stanovený na konec příštího roku. S majitelem pozemku stále jedná, podle Rýdla je největší komplikací vyšší cena, kterou za pozemek požaduje. Státní ŘSD mu podle informací ČTK nabídlo za pozemek několik set tisíc korun.

„Pokud se nepodaří pozemek pro stát získat a dálnici postavit v celku, máme připraveno podobné řešení jako na D3 u Tábora kvůli nevůli k dohodě s majiteli Motocentra,“ dodal mluvčí. Dálnice by tak v problematickém místě byla užší a muselo by se po ní jezdit pomaleji. Bratři Bratránkovi z táborského Motocentra blokují dostavbu D3 u Tábora sporem o zhruba 400 metrů stavby.  ŘSD navrhlo Bratránkovým odškodnění ve výši téměř 20 milionů Kč.