ČSA své letové řády přizpůsobují aktuální poptávce.

ČSA své letové řády přizpůsobují aktuální poptávce. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

ČSA pozastaví lety do Damašku a Káhiry, o linky není zájem

  • 3
České aerolinie od poloviny května pozastaví lety do syrského Damašku a egyptské Káhiry. Vede je k tomu pokles poptávky cestujících. "Pokračování těchto spojení aktuálně nedává ekonomický smysl," řekla mluvčí ČSA Hana Hejsková.

"Svůj provoz společnost přizpůsobuje zájmu cestujících, vývoji na trhu a obchodním příležitostem. Nové linky budou České aerolinie nadále otevírat, jakmile to bude dávat ekonomický smysl bez ohledu na platnost letního či zimního letového řádu. Totéž, ale v opačném smyslu, lze říct i o ztrátových spojích," uvedla Hejsková s tím, že například již tuto neděli se letadlo ČSA vypraví do první z nově otevřených destinací na ukrajinském trhu, do Doněcku.

Na konci dubna a v první polovině května vzhledem ke konání hokejového mistrovství světa v Bratislavě a Košicích ČSA zase rozšíří nabídku leteckých spojení na Slovensko. Přibude jeden speciální let do Bratislavy denně.

ČSA v současném letovém řádu 2010/11 nabízejí pravidelné spojení do stovky destinací ve 44 zemích světa. V rámci vlastní sítě létají do 56 destinací v 37 zemích světa.

ČSA loni snížily provozní ztrátu na 1,1 miliardy korun z předchozích 3,2 miliardy. Výnosy aerolinek klesly na 16 miliard z 19,7 miliardy v roce 2009. Hospodaření firmy by mělo stabilizovat její propojení s dlouhodobě ziskovým Letištěm Praha v Českém aeroholdingu.

,