Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

ČSA končí v lednu s linkou do Abú Dhabí, lidé musí hledat nové letenky

  • 39
Jedna z nejdelších linek v síti Českých aerolinií končí. Přímá linka Praha - Abú Dhabí poletí naposledy 16. ledna. Nové vedení Českých aerolinií se ztrátovou linku do Perského zálivu rozhodlo po více než dvou letech provozu zrušit.

Firma oficiálně zrušení vysvětluje snahou orientovat se více na lety do Asie přes Soul. Podle firmy paralelní provoz spojů do Asie přes Soul a Abú Dhabí vedl ke kanibalizaci, čímž docházelo k obchodnímu i ekonomickému poškozování obou linek. "Vzhledem k tomu, že Korean Air jsou strategickým partnerem
a akcionářem Českých aerolinií, společnost dala přednost dalšímu rozvoji dopravní osy z Prahy přes Soul dále do Asie a oblasti Pacifiku," uvedla firma ve svém  prohlášení, v kterém ani jednou nezmiňuje jeden z hlavních důvodů: ztrátovost linky. Linka začala létat v září roku 2011, na více než šestihodinový let se vydával Airbus A319 čtyřikrát týdně. Podle informací MF DNES byly spoje sice slušně zaplněné, ale za cenu levných letenek, které nepokrývaly náklady. Většina cestujících přestupovala dál na lety společnosti Etihad Airways, o kterých se jednu dobu mluvilo i jako o zájemcích o ČSA.

Spojení přes Abú Dhabí bylo často nejlevnější i nejrychlejší pro cesty do Asie, Afriky či Austrálie. Jejímu startu předcházela na poměry ČSA velká a nákladná reklamní kampaň.

ČSA navíc čelí na této trase konkurenci Emirates, které létají do nedaleké Dubaje každý den, navíc kapacitně podstatně větším letadlem. Do Dubaje létá i Smartwings. Rušení linky může souviset i s tím, že na trasu do Perského zálivu se chystá z Prahy Qatar Airways, firma však dosud spuštění nové linky nepotvrdila.

Od výměny vedení obchodu v ČSA je to další zrušená linka, firma už v prosinci skončila s lety do Mnichova a Minsku, naopak obnovila spojení do Bratislavy a navyšuje počty letů do Ostravy.

Zrušení může přinést nemalé problémy těm, co už letenku mají zakoupenou dopředu na termíny po zrušení linky. I proto jsou na ČSA naštvaní i letenkáři, kteří teď budou klientům hledat jiné spojení, mluví se například o využití linky SmartWings do Dubaje. O konci linky se mluvilo několik měsíců, čekala se ale změna až s koncem zimního letového řádu.

 "České aerolinie se budou ve spolupráci s partnery snažit alternativním způsobem přepravit cestující s platnou neproletěnou letenkou s kódem OK na spojích mezi Prahou a Abú Dhabí i do návazných destinací za Abú Dhabí podle dostupných kapacit v požadovaných termínech. V případě, že cestujícím nabídnuté náhradní spojení nebude vyhovovat, České aerolinie jim vrátí peníze za lety nebo jednotlivé úseky zakoupené u společnosti," uvedla firma ve svém prohlášení.

Cestovek a jejich klientů by se změna neměla příliš dotknout.  "Tušili jsme to a proto jsme raději posunuli objednaná místa na lety jiných dopravců. Individuální cestující ale mohou mít problém," říká Jan Papež, majitel cestovní kanceláře Marco Polo.