Mezi Prahou a Košicemi bude místo expresu Košičan nově jezdit pendolino. A srazí ceny o čtvrtinu.

Mezi Prahou a Košicemi bude místo expresu Košičan nově jezdit pendolino. A srazí ceny o čtvrtinu. | foto: Petr Topič, MAFRA

Konkurence drtí cenu jízdenek na Slovensko, Dráhy o čtvrtinu zlevní

  • 98
Na trati mezi Prahou a Košicemi jezdí dosud nejlevněji společnost RegioJet. Konkurence ovšem donutila zlevnit i České dráhy. Jízdenky na Slovensko u státního dopravce zlevní až o čtvrtinu. S cenami navíc ještě zamává Leo Express, který dosud ceník nezveřejnil.

Ostře sledovaný souboj tří dopravců mezi Prahou a Košicemi vypukne sice naplno až v polovině prosince, ale už teď se ukazuje velký pokles cen. České dráhy zveřejnily ve svém rezervačním systému ceny jízdenek v pendolinu, které nahradí v novém jízdním řádu každodenní spojení expresem Košičan.

Za jízdenku i s povinnou místenkou budou chtít 510 korun, dosud vyjde nejlevnější jízdenka na 623 korun. Ještě větší skok zaznamenají cestující třeba z Prahy do Žiliny: za expresy Českých drah dosud platí 453 korun, Dráhy ale současně na rychlejší pendolino nabízejí ceny jen za 340 korun.

S cenami ještě zřejmě navíc zamává zveřejnění tarifu Leo Express, ten dosud nový ceník neoznámil. Podle jeho majitele Leoše Novotného České dráhy předvádějí „porušování hospodářské soutěže v přímém přenosu“.

„České dráhy si podle našich právníků krásně naběhly na vidle,“ řekl Novotný. Dosud podle něj jezdily za monopolisticky vysoké ceny, avšak vykazovaly ztráty a braly dotace: „Nyní jedou s nákladným pendolinem za ceny nižší než rychlík a budou u soudu tvrdit, že jezdí ‚nad náklady‘ a jsou v ‚zisku‘.“

Tři dopravci se na trase neuživí, míní Jančura

Dosud nejlevněji na trase jezdí RegioJet, který na vlakovou trasu do Košic vstoupil na začátku října s cenou 252 korun. Cestování v pátek av neděli však už zdražil na dvojnásobek.

Jeho šéf Radim Jančura je po měsíci provozu spokojený. „Výsledky jsou dobré, zájem cestujících je. Tři dopravci se ale na této trase neuživíme,“ řekl Jančura, který navíc od prosince spouští na Slovensku vnitrostátní spojení Bratislava–Košice.

Včera už oznámil i dlouhodobý pronájem tří nových lokomotiv, které před několika dny získaly schválení k provozu v Česku i na Slovensku.

Dráhy nechtějí do středeční tiskové konference zlevnění příliš komentovat. „Připravujeme zlevnění na některých mezinárodních trasách,“ řekl Šťáhlavský. Dráhy současně výrazně zlevnily i dočasné ceny jízdenek do Vídně a Drážďan na celý advent. V případě Vídně vyjde zpáteční jízdenka z Prahy namísto 38 eur na 29 eur, do Drážďan během adventu zlevní z 28 na 18 eur.