Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Česko příští rok na dopravní stavby vynaloží 70 miliard korun

  • 24
Český stát napřesrok pošle na výstavbu a údržbu silnic, železnic a dalších infrastrukturních staveb 70 miliard korun. Po jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou to oznámil šéf dopravního resortu Vladimír Kremlík. Další až dvě desítky miliard korun půjdou do rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), který dopravní stavby financuje, z evropských dotací.

„Budeme to nyní vypočítávat a bude se to pohybovat od nějakých patnácti až 25 miliard korun v evropských zdrojích,“ řekl MF DNES ředitel fondu Zbyněk Hořelica. Fond dopravy by se tak měl zřejmě vyhnout propadu ve financování, který by vycházel z původního návrhu ministerstva financí. To plánovalo státní příspěvek fondu ve výši zhruba 65 miliard korun. 

„Paní ministryně si uvědomuje, že v době zpomalující se ekonomiky nelze neinvestovat do dopravní infrastruktury, nelze podseknout investice. Z hlediska Státního fondu dopravní infrastruktury budeme z hlediska národních zdrojů mít částku přibližně 70 miliard korun,“ řekl ČTK a České televizi ministr dopravy Kremlík. Ten je se zhruba pětimiliardovým navýšením státního příspěvku spokojený a další peníze na dopravní výstavbu už požadovat nebude. Letos SFDI hospodařil s navrženou částkou 86,3 miliardy korun. 

Kromě peněz na výstavbu infrastruktury bude resort dopravy napřesrok hospodařit s dalšími 60,2 miliardami korun, které mu stát pošle do rozpočtu. Ministerstvo peníze používá mimo jiné pro spolufinancování dálkové železniční dopravy, přispívá z nich krajům na provoz regionálních vlaků nebo z nich platí správu registrů včetně registru řidičů.