Moderní soupravy InterPanter jezdí přes Pardubický kraj na lince Praha - Brno....

Moderní soupravy InterPanter jezdí přes Pardubický kraj na lince Praha - Brno. Kvalitou předčí starší rychlíky. | foto: Michal Klíma, MAFRA

České dráhy omlazují svá depa, nakoupí vlaky za šest miliard

  • 17
Státní dopravce České dráhy plánuje rozšířit svůj vozidlový park o 50 elektrických nízkopodlažních souprav. Cenu všech poptávaných strojů pro 140 až 160 cestujících dopravce odhadl na zhruba šest miliard korun. Zatím ale není jisté, zda společnost skutečně odebere všechny poptávané vlaky, kterými chce zajišťovat dopravu v regionech.

Množství odebraných vlaků bude záviset na úspěšnosti Českých drah při vyjednávání s jednotlivými kraji na zajištění dopravních služeb v následujících letech.

„Ještě letos chceme vybrat dodavatele nových elektrických jednotek, se kterým uzavřeme rámcový kontrakt, a hned jak se dohodneme s kraji na zajištění dopravní obslužnosti, můžeme zadat jejich výrobu. Lidé v regionech se tak svezou moderními vlaky podstatně dříve, než kdybychom s výběrem dodavatele vlaků čekali až na podpisy smluv o dopravní obslužnosti,“ uvedl Miroslav Kupec, člen představenstva Českých drah odpovědný za techniku, servis a majetek.

Obří investice do obnovy vozidlového parku pro regionální dopravu oznámil státem vlastněný dopravce na konci loňského roku. Tehdy uvedl, že prostřednictvím sedmi zakázek na různé druhy dieselových a elektrických souprav vynaloží až 20 miliard korun.

Na konci března pak  jednu z původně vyhlášených zakázek významně rozšířil ze sedmi na až 60 elektrických souprav pro maximálně 240 cestujících. Velikost zakázky tím vzrostla na 10 miliard korun. V polovině dubna pak dopravce oznámil záměr dlouhodobého pronájmu 15 moderních lokomotiv pro rychlost do 160 kilometrů za hodinu.

I nyní poptávané regionální vlaky by měly být schopné jet 160kilometrovou rychlostí, což je nejvyšší rychlost povolená na českém území. Cestujícím tato vozidla nabídnou bezbariérový přístup včetně WC, klimatizované velkoprostorové oddíly, sedadla vybavená zásuvkami včetně USB portů a místa pro maximálně osm kol a přepravu kočárků v každé soupravě.

Svůj vozový park doplní o nové vozy také soukromý dopravce RegioJet. Během května nasadí dvě lokomotivy Bombardier TRAXX, které plánuje pro spoje na trase Praha - Ostravsko - Košice a na trase z Prahy do Brna a Břeclavi a dále na Slovensko a do Rakouska. Celkem společnost chce v první fázi pořídit čtyři tyto lokomotivy a další v příštích letech.

V následujících dnech RegioJet převezme také první z nových vlaků Astra pro 80 cestujících a rychlost 200 km/h. Celkem jich RegioJet nakoupí 16. Podle mluvčího RegioJetu Aleše Ondrůje se jejich cena pohybuju okolo milionu eur (25,5 milionu Kč) za jednotku a jsou součástí peněž, které RegioJet letos investuje do pořízení nových vozidel v řádech stovek milionů korun.

,