Petr Žaluda, generální ředitel Českých drah.

Petr Žaluda, generální ředitel Českých drah. | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Dráhy výrazně zvýšily zisk, vzkazuje Žaluda novému ministru dopravy

  • 64
České dráhy i jejich dcera ČD Cargo výrazně zlepšily své hospodaření, tvrdí jejich vedení. To vypustilo část výsledků za pololetí nezvykle brzy. I to může mít svůj důvod: po příchodu nového ministra dopravy Zdeňka Žáka a výměně dozorčí rady se čím dál častěji mluví o odvolání šéfa drah Petra Žaludy.

Za první pololetí vykázaly dráhy zisk před odpisy, úroky a zdaněním (EBITDA) ve výši 1,74 miliardy korun, což je meziroční zlepšení téměř o polovinu. Podle výkonného ředitele pro ekonomiku Petra Vohralíka je za zlepšením výsledků především snižování nákladů: osobní klesly o 68 milionů, režijní o 112 milionů. "Díky centrálnímu nákupu se daří snižovat ceny služeb i materiálu. Náklady spojené s provozem vlaků meziročně poklesly o 58 milionů," podotkl Vohralík.

Dráhy nezveřejnily detailnější výsledky ani to, zda je i celkový hospodářský výsledek kladný. Ten totiž táhnou dolů velké odpisy i úroky z úvěrů a dluhopisů. Jen za první pololetí dráhy převzaly 49 nových vozidel za více než pět miliard korun, ve čtvrtek pak oznámily vydání dalších dluhopisů za čtyři miliardy.

V zisku je podle drah i ČD Cargo, před zdaněním firma vydělala za pololetí 310 milionů. Loni za pololetí byl zisk 60 milionů korun. Zisk stoupl i přes pokles tržeb o 350 milionů na 5,172 miliardy.