Lokomotiva Škoda 380.

Lokomotiva Škoda 380. | foto: Škoda Transportation

Dozvuky miliardové arbitráže. České dráhy a Škoda jednají o smíru

  • 19
České dráhy už zaplatily část z prohrané částky v arbitráži o lokomotivy ze Škoda Transportation, s dalším přesunem peněz do firmy s majiteli na Kypru zatím ale váhají.

Dopravce s výrobcem lokomotiv začal jednat o smírném řešení jak uhradit dalších více než 600 milionů korun. Dohoda ale zatím není jistá. Původně přitom České dráhy jednání vylučovaly. Naopak podaly žalobu, která má rozhodnutí arbitrů ještě zvrátit. Případná dohoda to ale může ještě změnit.

„Proběhlo několik jednání. Naše stanoviska se přiblížila, ale rozhodně ne sblížila. Žádná dohoda není na stole, není ani shoda nad jejím obsahem,“ řekl předseda dozorčí rady Českých drah Milan Feranec. Podle rozhodnutí arbitráže musela firma téměř okamžitě zaplatit 468 milionů korun, dalších 628 milionů korun už Škoda Transportation chce jako inflační doložku.

Škoda už dříve uvedla, že je ochotna jednat o vstřícných krocích. Teď ale jednání komentovat nechce. „Dokud není dosaženo finální dohody, nebudeme průběh jednání komentovat,“ uvedla mluvčí Škody Transportation Lubomíra Černá.

Po prohrané arbitráži jsou lokomotivy od Škody nejdražšími na světě. České dráhy s nimi přitom stále nemohou jezdit bez omezení do Německa, nedostaly povolení od správce infrastruktury DB Netz.

Smír je i v zájmu Škody Transportation: přes evropské dotace mají České dráhy velké šance v příštích let utrácet miliardy korun za nové vlaky. Škoda drážním zakázkám dosud bezkonkurenčně vládne.