Výroba nových vlaků Link pro České dráhy

Výroba nových vlaků Link pro České dráhy | foto: SkyscraperCity.com

První polské vlaky pro České dráhy jsou hotové. Vyjedou na podzim

  • 455
České dráhy zařadí během letošního roku poprvé v historii do své flotily polské motorové vozy. Po vizualizacích se na internetu objevily jejich první fotky z výroby. Od slibovaného vzhledu se mírně liší, především barevně.

Polská společnost Pesa Bydgoszcz má už první soupravy hotové, během příštích týdnů by se měly objevit na testovacím okruhu ve Velimi. V železničních diskusních fórech už vlak získává první přezdívku: žralok.

"Předpokládáme, že první vozidla by měla být předávána v průběhu podzimu," řekl mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Pesa už má na okruhu ve Velimi zamluvenou druhou polovinu května na testování své soupravy nazvané Link.

Dráhy si u Pesy objednaly celkem 31 jednotek, nasadí je hlavně na provoz v Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém a Zlínském kraji a zaplatí za ně necelé dvě miliardy korun. Nákup je financován částečně z evropských peněz. Všechny nové vlaky musí být dodány do ledna 2014. Každá jednotka má 120 míst k sezení, vozidlo je částečně nízkopodlažní.

V Česku půjde v krátké době o druhé nové polské vlaky pro tuzemské dopravce. Jednotky Stadler Flirt pro Leo Express vyrábí švýcarská společnost ve svém polském závodě v Siedlcích.