Plavba 21. století: dvoupatrové apartmány a panoramatický výhled na oceán

  • 29
Dvoupatrové apartmány s bazénem, výsuvná terasa a „létající restaurace“, která se pohybuje po obvodu paluby. Výletní lodě už pasažéry nevábí jenom ohromnými rozměry, ale hledají jiný způsob, jak upoutat a odlišit se. Plavidlo Celebrity Edge láká pasažéry hlavně na design.

Venkovním vzhledem se od ostatních výletních lodí tolik neliší, přesto je na  Celebrity Edge cosi neobvyklého. Zatímco se předchozí plavidla spoléhala na staleté principy stavby lodí, jež vyžadují pevný trup, návrháři Celebrity Edge posunuli páteř lodi přímo do jejího středu. Díky tomu mohli postavit apartmány s panoramatickým výhledem na oceán.

„Lodě jsou tradičně postaveny s kostrou na vnější straně. To ale znamená, že je vnější strana v podstatě uzavřená,“ vysvětluje Richard Fain, předseda a generální ředitel společnosti Caribbean Cruises, pod níž spadá i Celebrity Edge.

Posunutím páteře plavidla získali designéři zcela nové možnosti. Do každé z bezmála 1 500 luxusních kajut, kterými loď disponuje, proto navrhli výsuvnou verandu. Součástí plavidla, jež pojme téměř 3 000 pasažérů, je i „létající restaurace“, která stoupá a klesá po obvodu paluby. 

Stotisícová plavba

Interiér lodi je dílem designového týmu z Paříže, který se mimo jiné podílel také na stavbě restaurace Jules Verne uvnitř Eiffelovy věže. „Celebrity Edge jsme navrhli pomocí 3D technologie. Inženýři díky tomu mohli posunout hranice toho, co je možné, a zároveň vytvořit odolnou loď, jež je schopná zdolávat širá moře,“ informuje CNN.

Momentálně se v jednom z přístavů na jihu Francie dokončují poslední úpravy. A s prvními pasažéry vypluje loď za miliardu dolarů na začátku prosince z Floridy do Karibiku. Za jedenáct dní na palubě zájemci zaplatí 1 800 až 2 500 liber, tedy zhruba 52 až 72 tisíc korun. Třítýdenní plavba pak vyjde až na 5 700 liber (asi 163 tisíc korun).