Železniční dopravce ČD Cargo.

Železniční dopravce ČD Cargo. | foto: ČD Cargo

ČD Cargo prohrálo spor o ztrátový sklad. Musí si ho pronajímat dál

  • 10
Společnost ČD Cargo prohrála arbitrážní soud kvůli skladu v Lovosicích, který je každý rok ve ztrátě několika desítek milionů korun. Dceřiná firma Českých drah se snažila žalobou vypovědět nebo změnit smlouvu na pronájem s developerem Hyparkos, soud ale rozhodl, že kontrakt platí v současné podobě.

Podle interního posudku uzavřelo v roce 2008 tehdejší vedení státního dopravce nevýhodnou smlouvu, a to i ve srovnání s cenami před krizí. ČD Cargo kvůli tomu dokonce v květnu podalo trestní oznámení. Sklad nepokryje ani vlastní náklady, například loňská ztráta činila zhruba 55 milionů korun, v roce 2013 to bylo 66,5 milionu korun. Informuje o tom server Lidovky.cz.

Policie zasahovala v ČD Cargo kvůli vysoce ztrátovému pronájmu skladu

„Arbitrážní soud rozhodl, že smlouva mezi společnostmi ČD Cargo a Hyparkos je platná a nájemní vztah tak nadále pokračuje, a to až do roku 2025. Z této skutečnosti plyne, že s pronajímatelem budeme dále jednat o našich podmínkách,“ řekl serveru šéf ČD Cargo Ivan Bednárik. Žádná další jednání zatím naplánovaná nejsou.

Vytíženost skladu ale roste. Loni byl zaplněn zhruba z 80 procent, letos by to mělo být lepší. Zboží do Lovosic přivezlo asi o 1500 kamionů více než loni.

„Nadále budeme uplatňovat aktivní obchodní politiku a snažit se o zvýšení konkurenceschopnosti haly vylepšováním jejích parametrů z hlediska kapacity, variability a nejvyšší možné využitelnosti. Dlouhodobým cílem pak je nalezení strategického partnera,“ dodal Bednárik.