Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: AP

British Airways opět od soboty stávkují. Zhorší to spoje s Londýnem

  • 1
Letušky a stevardi British Airways v sobotu spustí novou stávkovou vlnu. Potrvá čtyři dny do úterka a vyřadí 12 letů mezi Londýnem a Prahou. Zaměstnanci aerolinek stávkovali kvůli zmrazení platů a propouštění už minulý víkend.

V sobotu poletí obousměrně mezi Prahou a Londýnem všechny lety, každý další den se ruší dva lety tam a nazpět, tedy dohromady 12 letů.

Vedení aerolinek se nedohodlo s odbory Unite na zmírnění plánů na propouštění a zmrazení mezd v příštích dvou letech. Ze stejných důvodů část zaměstnanců stávkovala tři dny od minulé soboty. (viz předchozí článek)

Přestože British Airways rozeslala médiím zprávu o rušení letů, firma zřejmě stále doufá, že se nakonec protestovat nebude.

"Vedení společnosti British Airways je stále přístupno rozhovorům s odborovým svazem Unite a i nadále podniká veškeré kroky k tomu, aby k plánované stávce nedošlo. Zároveň však považuje za povinnost informovat včas své zákazníky o nastalé situaci tak, aby si každý cestující mohl upravit své plány bez jakéhokoliv pocitu nejistoty a obav," uvedly aerolinky.

Odbojným letuškám hrozí firma rušením výhod

Management aerolinek před pár dny oznámil, že těm zaměstnancům, kteří se rozhodli s firmou bojovat, zruší některá privilegia. Vesměs mají ztratit výhody, které jsou velmi ceněné, například letenky zdarma nebo za velmi nízkou cenu. Tyto výhody zaměstnanci nemají ve smlouvě a jejich přiznání je plně na rozhodnutí zaměstnavatele, tvrdí firma.

Odboráři oznámení managementu okamžitě prezentovali jako snahu zastrašovat zaměstnance. Pokud se prý obě strany dohodnou, vedení firmy by tyto výhody mělo obnovit. Šéf aerolinek Willie Walsh je přitom obviňován z útoků na odbory a usiluje podle odborářů o rozbití jejich organizace. Walsh to odmítá.