Sídlo společnosti Airbus ve francouzském Suresnes

Sídlo společnosti Airbus ve francouzském Suresnes | foto: AP

Airbus varuje zaměstnance. Chce zrušit víc než deset tisíc pracovních míst

  • 16
Evropský výrobce letecké techniky Airbus by mohl zrušit více než deset tisíc pracovních míst. Informoval o tom dnes britský list The Daily Telegraph na svých internetových stránkách. Airbus se nyní potýká s poklesem poptávky v důsledku koronavirové krize, která těžce zasáhla leteckou přepravu.

Airbus, který zaměstnává více než 130 000 lidí, již koncem dubna podle agentury Reuters upozornil své zaměstnance, aby se připravili na potenciálně výrazné propouštění.

Podle listu The Daily Telegraph by vedení podniku mělo o podrobnostech propouštění jednat příští týden, konečné rozhodnutí o počtu zrušených pracovních míst by nicméně mohlo padnout později kvůli rozhovorům s odbory. Americký konkurent Boeing již ohlásil zrušení deseti procent pracovních míst. Podle zdroje britského listu se v Boeingu očekává propouštění v podobném rozsahu.

Airbus koncem dubna oznámil, že v letošním prvním čtvrtletí prodělal 481 milionů eur (přes 13 miliard Kč) po zisku 40 milionů eur před rokem. Šéf Airbusu Guillaume Faury nynější situaci označil za nejvážnější krizi, která kdy odvětví letecké dopravy potkala.

Akcie Airbusu