Dovolené tisíců Čechů v ohrožení, neštěstí Boeingu dopadá na cestovky

  5:00
Ohrožené dovolené s odletem z menších českých letišť nebo osekaná linka na Kapverdské ostrovy a do sousedního Senegalu. To jsou první komplikace pro české dovolenkáře, které způsobil zákaz letounů Boeing 737 MAX. Zhruba v polovině května však startují odlety do masově navštěvovaných turistických cílů. Poté se výpadek projeví mnohem výrazněji.
Letadlo typu Boeing 737 společnosti Smartwings

Letadlo typu Boeing 737 společnosti Smartwings | foto: Profimedia.cz

Dominantní tuzemský dopravce Smartwings totiž následkem zákazu přišel o zhruba třetinu letounů. Přestože letadla zůstávají na zemi už déle než měsíc, teprve nyní dostávají české cestovní kanceláře první informace o tom, kteří jejich klienti na dovolenou poletí a které čeká v lepším případě změna termínu. 

Během nejbližších dnů by tak mělo dostat téměř dva tisíce klientů cestovek směřujících do zmíněných destinací v západní Africe dopis o zrušení nebo o posunutí letů.

Exim Tours zatím kvůli třetinové redukci letů do Senegalu a Kapverdských ostrovů připouští jen posun odletu o jeden den. „Klientům bude posunut odlet na jejich dovolenou z původně plánovaného úterka na pondělí a z původně plánovaného pátku na čtvrtek,“ uvedl mluvčí kanceláře Petr Kostka. 

Větší komplikace oznámila cestovní kancelář Blue Style, které aerolinky zrušily vybrané lety z Ostravy a z Brna.

Zákaz létat s nejnovějšími Boeingy 737 MAX kvůli podezření, že jejich systém pro stabilizaci letu měl na svědomí dvojici nedávných leteckých neštěstí, už tuzemským aerolinkám Smartwings uzavřel letecké báze v izraelském Tel Avivu, Lyonu a Paříži. V Česku, kde je společnost prakticky jediným provozovatelem charterových letů, nyní finišují vyjednávání s cestovními kancelářemi, jak se na prodaných zájezdech projeví oznámená osmiprocentní redukce objednaných letů.

Komplikace pro dovolenkáře. Zákaz Boeingů zastavil lety z Pardubic

„V tuto chvíli máme potvrzenou sníženou kapacitu na jedné lince do Egypta,“ uvedla mluvčí Cestovní kanceláře Čedok Hana Součková. O ostatních destinacích stále s­ dopravcem jedná. Pokud se jí nepodaří vyjednat udržení co největšího počtu rezervovaných sedadel u tuzemských Smartwings, zvažuje i přechod k jinému dopravci.

To už udělala například cestovní kancelář Fischer u zájezdů do Spojených arabských emirátů. „Pro lety do Rás al-Chajma nahradíme od června společnost Smartwings aerolinkami Emirates, které létají do Dubaje,“ řekl mluvčí cestovní kanceláře Jan Bezděk.

Služby nabízejí alternativní dopravci

Společnost podle něj s aeroliniemi vyjednává od chvíle, kdy úřady provoz nových boeingů zakázaly. Pro klienty to sice v cílové destinaci znamená o něco delší cestu autobusem z dubajského letiště, na druhou stranu cestovka předpokládá, že zákazníci ocení úroveň služeb jednoho z nejlépe hodnocených leteckých dopravců.

Přechod k pravidelné linkové dopravě nicméně není jedinou možností, jak mohou cestovní kanceláře výpadek nasmlouvaných letů nahradit. Problémů tuzemského dominanta, který po odprodeji Českých aerolinií a zrušení jejich dceřiných Holidays Czech Airlines v ­roce 2013 nemá na českém charterovém trhu významnější konkurenci, si všimli dopravci ze severu Afriky nebo Itálie.

„Služby cestovním kancelářím nabídly například tuniské aerolinie Tunis Air nebo Royal Air Maroc. Lety do Palerma začal nabízet jeden sicilský dopravce, který v Česku jedná přes zprostředkovatele, podobně jeden dopravce z Kypru žádal o zkontaktování s cestovními kancelářemi,“ řekl MF DNES místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Boeing má o polovinu méně zakázek, stroj 737 MAX v březnu neobjednal nikdo

Podle mluvčího cestovní kanceláře Blue Style Ondřeje Rušikvase musí přechod k alternativnímu dopravci splňovat dvě podmínky. Tou první je slušná míra kvality a­ spolehlivosti a druhou je podobná cena. „Zájezdy jsme nasmlouvali za určité ceny, a jsme proto touto cenou vázáni,“ uvedl Rušikvas.

Nabídky dopravců totiž podle něj odrážejí celosvětovou zvýšenou poptávku po letadlech, která by mohla nahradit výpadek více než 350 letounů, jež nesmí do vzduchu po nehodách v Indonésii a Etiopii.

Sehnat na přebraném trhu náhradní letadla se snaží i samotné aerolinky Smartwings. Podle jejich mluvčí Vladimíry Dufkové se minimálně dva letouny na léto podaří zajistit.

Kvůli boeingům i propouštění

Kdy přesně se letadla amerického výrobce do vzduchu vrátí, není zatím jasné. Termín počítající se skončením uzemnění nejdříve v průběhu příštího měsíce posunuly American Airlines na začátek června. Nejnovější termín návratu do vzduchu je 5. června. Výrobce přitom po nehodě u etiopské metropole Addis Abeby sliboval dodání nové verze softwaru pro stabilizátory MCAS ještě před koncem března.

ČSA oznámily hromadné propouštění, dotkne se hlavně průvodčích

Společnosti Smartwings potíže vyřadily z provozu sedm letadel a firma navíc zastavila přebírání dalších devíti strojů. Ty měly do letní sezony doplnit její flotilu. „Vícenáklady sledujeme každý den, máme na to speciálně postavený tým spolupracující s experty společnosti Ernst & Young,“ uvedla Dufková.

Kromě finančních ztrát přináší uzemnění boeingů české firmě i další škody. Společnost už například oznámila posádkám záměr na snižování počtu zaměstnanců, které jsou kvůli nevyužité třetině flotily nadbyteční. V dopise je informuje o zastavení náboru nových zaměstnanců včetně těch, kteří jsou už nyní ve zkušební lhůtě. Zaměstnancům z postižených leteckých základen pak aerolinky nabízejí možnost přesunu do jiné báze, případně možnost snížení úvazku nebo čerpání neplaceného volna.

Smartwings navíc nepotřebují zhruba sedm desítek palubních průvodčích, kteří do společnosti přešli z Českých aerolinií. Ty patří rovněž do skupiny vlastněné společností Unimex Group a průvodčí se do nich museli vrátit.

  • Nejčtenější

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Japonsko už nemá záporné úroky. Centrální banka po 17 letech zvýšila úrokovou sazbu

19. března 2024  6:37

Japonská centrální banka v úterý dle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných úroků....

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Musk přiznal užívání ketaminu. Je v zájmu investorů, abych pokračoval, tvrdí

18. března 2024  21:48

Miliardář Elon Musk v rozhovoru s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem přiznal, že užívá ketamin....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...