Boeing 787 Dreamliner je nejmodernějším typem ze sedmičkové řady. Prototyp...

Boeing 787 Dreamliner je nejmodernějším typem ze sedmičkové řady. Prototyp vzlétl v roce 2009. | foto: Eric Salard, CC BY-SA 2.0

Boeing nadále zaostává za Airbusem. Letos dodal o polovinu letadel méně

  • 38
Americký výrobce letadel Boeing v dodávkách letadel nadále výrazně zaostává za svým evropským konkurentem Airbus. Za devět měsíců letošního roku dodal Boeing svým zákazníkům 241 letadel, dodávky Airbusu však činily až 424 letadel. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na prohlášení obou společností.

K problémům Boeingu kromě koronavirové krize přispěl hlavně dlouhodobý zákaz letů jeho letounu pro střední tratě 737 MAX. Boeing získal povolení k obnovení dodávek tohoto letadla teprve v listopadu 2020 a jen pomalu navyšuje jeho výrobu. Navíc Boeing kvůli technickým závadám omezil i dodávky letounu 787 Dreamliner.

Letošní dodávky Airbusu jsou ve srovnání s loňským rokem, který ovlivnila pandemie nemoci covid-19, vyšší o 24 procent. Proti lednu až září 2019, tedy období před pandemií, jsou ale nižší o 25 procent. Boeing loni za tři čtvrtletí dodal zákazníkům 98 letadel.

Údaje o dodávkách jsou pro investory důležitým ukazatelem finanční situace výrobců letadel. Letecké společnosti totiž zaplatí většinu z kupní ceny letadla až ve chvíli, kdy ho skutečně obdrží.

Boeingu se však daří získávat nové objednávky. Po odečtení o zrušené zakázky má americký výrobce letos objednávky na 302 letadel. Čisté objednávky Airbusu činí jen 133 letadel.

Za celý loňský rok Boeing dodal zákazníkům pouze 157 letadel, tedy nejméně za 43 let. Dodávky byly o zhruba 60 procent nižší než v roce 2019. Dodávky Airbusu loni kvůli pandemii klesly na 566 letadel z rekordních 863 v roce 2019. Letos plánuje Airbus dodat zhruba 600 letadel.

,