Letoun Boeing 737 MAX 8

Letoun Boeing 737 MAX 8 | foto: Boeing

Boeing 737 MAX znovu létá, civilních pasažérů se ale dočká nejdřív v září

  • 47
Zkušební posádka amerického úřadu pro letectví usedla v pondělí do kabiny letounu Boeing 737 MAX a zahájila tak třídenní certifikační testování letounu. Jde o klíčovou událost společnosti Boeing, kterou srazilo do kolen právě uzemnění jejího nejvýdělečnějšího modelu vloni v březnu.

Informaci o testování přinesla agentura Reuters. Federální letecká správa (FAA) v neděli potvrdila americkým zákonodárcům, že dokončila přezkoumání bezpečnostního systému Boeing 737 MAX. Tím uvolnila cestu pro start certifikačních letů. „Lety s agenturními piloty by již v pondělí mohly přijít s vyhodnocením změn v automatizovaném systému,“ cituje úřad Reuters.

Podle zdrojů agentury by posádka měla provádět zvláštní manévry, kterými se ověří způsobilost letounů. Zároveň mají testující piloti úmyslně aktivovat přeprogramovaný stabilizační systém MCAS, jenž byl společně s vadným senzorem příčinou dvou nehod letadla.

„Testování zahrne širokou škálu letových manévrů a nouzových postupů, abychom mohli posoudit, zda změny odpovídají certifikačním standardům,“ uvedla FAA. Podle zmíněných zdrojů agentury Reuters je nynější testování přísnější než kdy dřív. Předchozí certifikační lety Boeingu přitom probíhaly během několika hodin, maximálně v jednom dni.

I v případě úspěšných letů se civilní cestující na palubu letounu jen tak nedostanou. Poté, co FAA zanalyzuje všechna data a vyplní všechny protokoly, musí ještě schválit nové pilotní výcvikové postupy. Jako nejbližší možný termín se tak jeví září.

Smartwings propouští i přes státní záruky, další dopravce pomoc překvapila

Ačkoli kanadské a evropské regulační orgány pro leteckou dopravu s FAA spolupracují, v tomto případě lze očekávat, že se na vyhodnocení amerického úřadu jen tak nespolehnou. Již dříve vznesly obavy, které jdou nad rámec požadavků FAA. Pro povolení létání modelu 737 MAX nad Evropou a Kanadou tak možná budou potřeba další změny a tudíž se termín pro cesty s cestujícími dále posune. 

K uzemnění modelu Boeing 737 MAX došlo v březnu minulého roku poté, co letoun havaroval dvakrát během pěti měsíců. Katastrofy na území Etiopie a Indonésie, při nichž zemřelo dohromady 346 lidí, odstartovaly řetězec soudních sporů a vyšetřování amerického Kongresu a tamního ministerstva spravedlnosti.

Záchranáři pátrají po přeživších i troskách letounu aerolinek Lion Air JT610 , který se zřítil několik minut po startu z indonéské Jakarty. (29. října 2018)