ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Do benzinu se má míchat dvojnásobek lihu, starší vozy mohou mít problém

  • 443
Povinný minimální podíl biopaliva, jejž petrojeláři ročně uvedou na trh, se možná zvýší. Poslanec Pavel Pustějovský (ANO) Sněmovně navrhuje, aby se do prodávaného benzinu míchal dvojnásobný podíl lihu, informovaly Lidové noviny. Důvodem je plán EU na snižování emisí, zejména majitelé starších vozů na benzin si však připlatí.

Benzin Natural 95 je na stojanech tuzemských čerpacích stanic označen jako E5, jelikož obsahuje do pěti procent biosložky –⁠ lihu (bioetanolu). Benzin s dvojnásobným podílem biopaliva, s označením E10, je zatím v ČR spíše výjimkou. O jeho zavedení se debatuje řadu let, například Německo, Slovensko či Maďarsko už podíl lihu v benzinu zvýšily.

Letecký benzin nikdo nechce, teď se z něj míchá palivo pro lodě

Poslanec ANO Pavel Pustějovský se nyní snaží situaci vyřešit pozměňovacím návrhem, napsaly Lidové noviny. Do právě projednávaného zákona o nouzových zásobách ropy vkládá přílepek, který navyšuje minimální podíl biopaliv přidávaných do motorového benzinu z 4,1 na 8,8 procenta. Nafty se změna netýká.

Důvodem jsou stále přísnější požadavky EU na úsporu emisí. „V roce 2030 máme mít 14procentní podíl obnovitelných zdrojů energie v dopravě a bez biopaliv to nepůjde. Bioetanol se nabízel,“ řekl listu Pustějovský. V ideálním případě by změny měly začít platit od prvního ledna.

Benzin s vyšším podílem lihu však může zkomplikovat život řidičům starších vozů. U automobilů starších 15 let totiž hrozí při jeho tankování koroze části motoru. Majitelé starších vozů tak budou muset přistoupit k nákladné úpravě motoru, nebo začít tankovat dražší prémiové benziny s více než 95 oktany, do nichž se líh nepřidává.