ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Eret, MF DNES

Výběr mýta bude kontrolovat CGI. Soutěž byla podle úřadu v pořádku

  • 6
Schopnost společnosti CzechToll najít neplatící kamiony na zpoplatněných dálnicích a silnicích první třídy bude kontrolovat společnost CGI. Ta za desetiletý provoz takzvaného mýtného auditora požadovala 210 milionů korun, což je o 85 milionů méně než konkurenční Kapsch. Soutěž, kterou se v minulých měsících zabýval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), v pondělí jeho předseda Petr Rafaj označil za bezproblémovou.

„Antimonopolní úřad v pondělí zrušil rozklad Kapsche. To znamená, že my se společností CGI IT Czech Republic podepíšeme smlouvu.“ řekl MF DNES mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Definitivně tak padá záložní plán, podle něhož měl zakázku získat státní podnik Cendis.

CGI kontrolovala efektivitu výběru kamionového mýta už v předchozím mikrovlnném systému. Kvůli vlekoucímu se sporu s Kapschem s ní ministerstvo dopravy prodloužilo smlouvu do doby, než bude možné uzavřít prověřované výběrové řízení. 

Informace, že zakázka za desítky milionů korun směřuje bez soutěže k Cendisu, ředitelství silnic popřelo. „Bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík na konci června vyzval společnost Cendis k tomu, aby se k zajištění předmětných služeb začala připravovat pro případ, že by veřejná zakázka byla zrušena pravomocně a že by s ohledem na nedostatek času již nebylo možné včas požadované služby supervizora zajistit formou otevřeného výběrového řízení,“ uvedla v tiskové zprávě státní příspěvková organizace.