Vlak společnosti Arriva poprvé vyjíždí z Prahy do Kralup nad Vltavou.

Vlak společnosti Arriva poprvé vyjíždí z Prahy do Kralup nad Vltavou. | foto: František Vlček, MAFRA

Arriva nevzdává boj o státní rychlíky. Nabídla o pětinu nižší cenu

  • 119
Boj o provoz rychlíků mezi Plzní a Mostem od prosince příštího roku má překvapivé pokračování. Měsíc poté, co Ministerstvo dopravy oznámilo plán uzavřít na další rok smlouvu s Českými drahami, přišla společnost Arriva vlaky s novou nabídkou.

Namísto původních jednotek Siemens Desiro nabídla Arriva starší vlaky řady 628, které prošly částečnou modernizací a firma je loni nasadila na zkušební provoz mezi Prahou a Kralupy nad Vltavou.

„Ukázalo se, že ministerstvo na tuto trať moderní vlaky nechce a vybralo si levnější staré vlaky ČD, které nabídly neklimatizované motoráky bez internetu, vyrobené v devadesátých letech,“ řekl Daniel Adamka, šéf české pobočky Arrivy. Dopravce je kapitálově ovládán německými státními dráhami Deutsche Bahn.

Arriva proto přišla s novou nabídkou, která je nižší oproti původní nabídce o více než 20 procent. Původně chtěla Arriva za vlakokilometr 118,8 koruny, což bylo více, než chtěly České dráhy. „Soupravy jsou obdobného stáří jako vozy nabídnuté Českými drahami, ale na rozdíl od ČD mají připojení na wifi,“ řekl Adamka. České dráhy dosud na trati jezdí s jednotkami 843.

Vítězství za podnákladové ceny

Ministerstvo ani České dráhy dosud nezveřejnily, s jakou cenou od prosince počítají. Smlouva ale není dosud uzavřená. Pokud Arriva nabídne nižší cenu a dráhy nabídku nesníží, mělo by ministerstvo uzavřít smlouvu s Arrivou.

Českým drahám letos končí na trati Plzeň – Most desetiletá smlouva, kterou řádně vysoutěžily. Nabídly tehdy ale výrazně podnákladovou cenu, aby odradily další konkurenci. Deset let byl provoz pro dráhy i přes dotace silně ztrátový. Zatímco v průměru dostávají ČD za každý ujetý kilometr 128 korun od státu, na této trati letos mají podle smlouvy nárok na 27 korun za kilometr, v součtu zhruba 12,7 milionu korun.

Ministerstvo zatím nechce výběr dopravce příliš komentovat. „Nový návrh od Arrivy jsme obdrželi. Samozřejmě se s nabídkou seznámíme a budeme se jí zabývat,“ řekl mluvčí Ministerstva dopravy Martin Novák.