ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

American Airlines zakázaly létat aktivistovi, který odmítá nosit roušku

  • 36
Posádka letu společnosti American Airlines vykázala jednoho z pasažérů poté, co si odmítl nasadit roušku. Kvůli pandemii aerolinky vyžadují jejich nošení na všech svých linkách. Vyhozený cestující Brandon Straka, aktivista podporující prezidenta Donalda Trumpa, poté dostal od dopravce dočasný zákaz i na všechny ostatní lety.

K incidentu na palubě letadla American Airlines došlo ve středu na newyorském letišti LaGuardia. Posádka, a posléze i ostatní pasažéři se dostali do slovního konfliktu s Brandonem Strakou kvůli tomu, že si odmítl nasadit roušku. Aerolinky v současné situaci vyžadují, aby je nosili všichni cestující, palubní personál a piloti. Výjimku mají děti nebo lidé, kterým v nošení brání zdravotní důvody.

Personál Straku upozornil, že pokud pravidla nedodrží, nebude moct letět. Krátký záznam sporu na sociální síti sdílel novinář deníku The New York Times, který byl rovněž na palůubě letadla. Straka po potyčce nakonec letadlo mířící do Dallasu opustil. Na svém twitteru pak uvedl, že povinnost nosit roušku neukládá zákon.

Aerolinky následně Strakovi zakázaly vstup do svých letadel až do doby, kdy nebudou nošení roušek vyžadovat. „American Airlines důkladně prošetřily incident ze 17. června, kterého se zúčastnil jeden z našich zákazníků, Brandon Straka. V důsledku této kontroly pan Straka nebude moci létat s naší společností, protože nesplnil naše pravidla a pokyny členů posádky,“ uvedl dopravce v prohlášení.

Aerolinky omezují alkohol. Chtějí, aby lidé méně chodili za letu na záchod

Ve čtvrtek Straka deníku USA Today řekl, že pravidla a doporučení související s koronavirem jsou pokrytecká a jednostranná. Zmínil také, že nedodržování doporučení je přijatelné pro účastníky protestů proti rasismu, které v posledních týdnech probíhají napříč USA.

Straka dlouhodobě vystupuje jako konzervativní aktivista a podporuje politiku amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Povinné roušky zavedly kromě American Airlines ve svých letech také ostatní americké aerolinky, například společnosti Delta či United. Stanice CNBC citovala pondělní prohlášení jejich svazu Airlines for America, podle nějž bude spolek „důrazně prosazovat zakrývání nosu a úst“ z důvodu ochrany cestujících a členů posádky.