Z filmu Alois Nebel

Z filmu Alois Nebel | foto: Anifilm Třeboň 2012

Na koleje se vrací vlak Karlštejn. Svůj rychlík dostane i Alois Nebel

  • 18
Postava výpravčího Aloise Nebela ze známého komiksu a filmu se dostane poprvé i do jízdního řádu. Od prosince bude po Nebelovi pojmenován jeden pár rychlíků mezi Zábřehem na Moravě a Jeseníkem.

Za zavedení rychlíků s Nebelovým jménem lobboval u drah hlavně Olomoucký kraj a Sdružení cestovního ruchu Jeseníky. Alois Nebel vyrazí každý den z Jeseníku v 6.52 jako rychlík 1412, zpět se bude vracet večer jako rychlík 1413. Dosud ranní vlak jezdí jako rychlík Praděd až do Brna, podle návrhu nového jízdního řádu však většina přímých vlaků mezi Jeseníkem a Brnem končí. Volba jména pro rychlíky na trati mezi Zábřehem a Jeseníkem je logická, právě na ní se děj komiksu a filmu odehrává.

České dráhy s novým jízdním řádem přidají jména i dalším rychlíkům, které jezdí dosud nepojmenované. Týká se to především spojů směrem na západ od Prahy, kde dosud rychlíky příliš často jména nenesou. "V novém jízdním řádu přibudou nové názvy vlaků na trati z Prahy do Chebu nebo Klatov," potvrdil mluvčí drah Petr Štáhlavský. Objeví se tak rychlíky Úhlava či Radbuza. "Mezi jmény vlaků tradičně dominují zeměpisná pojmenování," řekl Štáhlavský.

Karlštejn se vrací na koleje

Mezi názvy rychlíků se znovu vrací i název Karlštejn, kterým byl označen vlak z Prahy do Dortmundu. "Podle hradů by mělo nést pojmenování ještě několik spojů v tomto směru," dodal Štáhlavský. Detaily chtějí dráhy zveřejnit až před startem nového jízdního řádu.

V řadě zemí, například Rakousku nebo Německu, dochází k velkému úbytku pojmenovaných vlaků, České dráhy tuto tradici chtějí držet. "Na našem území zachováváme také tradiční pojmenování mezistátních vlaků, například Vindobona nebo Hungaria," dodal Štáhlavský.

Dráhy umožňují název vlaku i pronajmout. V minulosti tak po české železnici jezdily vlaky s názvy jako Luna, Emanuel Rádl nebo Klidná síla. "Cena je kalkulována na konkrétní případ podle typu vlaku a pojmenování, řádově se pohybuje v desítkách, maximálně stovkách tisíc korun," dodal Šťáhlavský.