Cestování v době pandemie se blíží sázení ve sportce.

Cestování v době pandemie se blíží sázení ve sportce. | foto: Reuters

Aerolinky omezují alkohol. Chtějí, aby lidé méně chodili za letu na záchod

  • 82
Aerolinky po celém světě zakazují nebo omezují konzumaci alkoholu na palubě letadel. Krok přichází v reakci na pandemii koronaviru. Cílem je snížit frekvenci návštěvnosti toalet, a tak zabránit možnému rozšíření viru na palubě.

Plány na zákaz podávání alkoholu s okamžitou účinností už oznámily aerolinky Easyjet, KLM a Virgin Australia. Společnost American Airlines omezí spotřebu alkoholu v závislosti na délce letu, informoval o tom letecký web Secret Flying.

Reakce iDNES.cz zjišťuje, zda podobný krok chystají také tuzemský dopravce Smartwings, se kterými většina Čechů létá na dovolenou.

Okruh leteckých dopravců, kteří takto reagují na pandemii, postupně roste. Pravidla se však trochu liší. Třeba společnost Delta oznámila zákaz alkoholu na vnitrostátních letech. Mezinárodní linky nicméně umožňují konzumaci piva, vína a destilátů. British Airways stoply alkohol v kabině Euro Traveller, kde mají cestující méně prostoru.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

Britský dopravce vysvětlil, že úpravy stravování provedl po dohodě s cateringovou firmou a v souladu s podmínkami regulátorů, které doporučují minimalizovat kontakt mezi cestujícími na palubě.

Cílem těchto opatření je minimalizovat nejen kontakt mezi cestujícími navzájem, ale i mezi cestujícími a leteckým personálem. Čím méně toho cestující budou konzumovat, tím méně často budou při letu sundavat roušky.

Toho je možné docílit i jinak, než zákazem alkoholu. Touto cestou šla nízkonákladová společnost Ryanair, která omezila podávání teplých nápojů.

Měla by se nějak omezit konzumace alkoholu v letadle?

celkem hlasů: 1137

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 25. června 2020. Anketa je uzavřena.

Nic neměnit
Nic neměnit 834
Ano, úplně zakázat
Ano, úplně zakázat 231
Povolit jen na dálkových letech
Povolit jen na dálkových letech 54
Povolit jen jednu plechovku piva
Povolit jen jednu plechovku piva 18