Burčák

Burčák - Burčák | foto: Jan Karásek

Znojemský Burčákfest je v plném proudu

  • 2
Hektolitry burčáku se během tohoto víkendu vypijí ve Znojmě v areálu zdejšího Louckého kláštera při letošním Burčákfestu. Ten začal ve čtvrtek a potrvá až do neděle. Po loňském nultém ročníku následuje letos první oficiální.

Podobně velká slavnost na oslavu zkvašeného révového moštu se nekoná zřejmě nikde jinde.

"Připravili jsme ho ze čtyř odrůd, aby byla možnost porovnání, jak se ta která povedla," vysvětlil ředitel Znovínu Pavel Vajčner. Konkrétně se jedná o veltlínské červené rané, müller thurgau, rulandské bílé a muškát moravský.

Znovín letos na burčák zpracuje více než padesát tisíc kilogramů hroznů.

"Někdy nám je skutečně líto skvělé hrozny zpracovávat takto, zejména když je tak pěkný podzim a s velkou pravděpodobností by z nich vzniklo skvělé víno," říká Pavel Vajčner. Zvláště to prý letos platí o muškátu moravském.

Přesto se podle něho milovníci znojemských vín nemusí bát, že by z ročníku 2006 nebylo dost špičkových přívlastkových vín.

Vstupné na Burčákfest stojí 150 korun a v ceně je degustace všech čtyř druhů burčáku po 0,5 dcl.

Připraven je bohatý  doprovodný program, například v pátek vystoupí Hradišťan a sobotu Ivan Mládek se speciální burčákovou show. Uskuteční se třeba také soutěž v pojídání hroznů.