Z horka mají radost především prodejci zmrzliny.

Z horka mají radost především prodejci zmrzliny. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Padesát milionů litrů. Češi loni vyrobili rekordní množství zmrzliny

  • 21
České zmrzlinářské firmy během loňského roku vyrobily rekordní množství této pochoutky. Poprvé v historii samostatného státu její produkce překročila padesát milionů litrů. Předchozí rekord, 45 milionů litrů, byl z roku 2004. Produkci loni dominovali Němci, v přepočtu na hlavu však vítězí Belgičané.

Navýšení produkce v tuzemsku z velké částí loni napomohly vysoké teploty. „Zájem o zmrzliny Prima byl v srpnu 2018 tak obrovský, že ani při plném výkonu naší továrny jsme nestačili vyrábět, a dokonce nám reálně hrozilo, že nebudeme mít dostatek naší nejprodejnější zmrzliny - jahodového Mrože,“ řekl  iDNES.cz Prokop Volf ze společnosti Bidfood, pod kterou Prima spadá.

Letošní teploty tomu, aby letos produkce dosáhla stejně velkého růstu jako loni, nepomohou. „Extrémně teplé počasí se již letos neopakuje, tudíž je otázkou, zda se rekord podaří překonat,“ uvedl Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnosti Czech Fund.

„Počasí opravdu nebylo zmrzlinovým prodejům nakloněno mimo květen i v červenci, a srpen 2018 se asi dlouho nebude opakovat,“ doplnil Volf. „Zatím neregistrujeme, že by se navyšovala spotřeba zmrzliny na obyvatele,“ dodal.

Češi si rádi připlatí

Vliv loňských vysokých teplot však podle prodejců i ekonomů není dobré přeceňovat. Například v Itálii, kde vlny veder též udeřily, se vyrobilo o 66 milionů tun zmrzliny méně než o rok dříve.

Čeští prodejci zmrzlin těží i ze zlepšujících se ekonomických poměrů obyvatel. „Domácnosti jsou stále ochotné výrazně své výdaje navyšovat za zboží, které nutně nepotřebují. Zmrzlina je příkladem právě takového zboží,“ sdělil Kovanda. „Pokud se v Česku bude i nadále lidem dařit čím dál lépe, bude tento trend pravděpodobně pokračovat,“ komentoval Volf.

Kromě toho jsou Češi také rok od roku zvyklejší si připlácet za kvalitnější a inovativnější zmrzliny. „Například veganská varianta značky Magnum, která byla uvedena ke konci roku, se během několika týdnů stala jednou z nejprodávanějších variant této značky,“ řekla iDNES.cz Magda Leimerová ze společnosti Unilever. 

Celkem se loni v celé EU vyrobilo přes 3,1 miliardy litrů zmrzliny, 6,2 litru na obyvatele. Statistika zahrnuje jak nanuky, tak točené zmrzliny či zmrzliny v kelímku. 

Nejvíce zmrzliny vzniklo v Německu, a to 493 milionů litrů. V přepočtu na hlavu pak vedou Belgičané. V jejich zemi se na obyvatele vyrobilo 18,3 litrů.

Kde v EU se loni vyrobilo nejvíce zmrzliny na obyvatele (v litrech):
1.Belgie18,3
2.Estonsko15,4
3.Litva15,1
4.Švédsko9,7
5.Chorvatsko8,6
6.Finsko7,2
7.Itálie7,2
8.Francie6,7
9.Nizozemsko6,7
10.Maďarsko6,7
16.Česká republika4,8

Zdroj dat: Eurostat