Prodá Volkswagen Škodovku? Povede ČNB Kožený? I na to si lze vsadit

  5:00
Bookmakeři českých sázkových kanceláři si opět před koncem roku zahráli na věštce a zkusili předpovědět, co se (ne)stane příští rok v politice nebo byznysu. Často přitom sázkovky v předsilvestrovské atmosféře škádlí vypisováním vtipných a provokativních příležitostí.

Sázka na to, že by se Viktor Kožený mohl stát guvernérem ČNB je největším úletem z nabídky českých sázkových kanceláří. Odpovídá tomu i kurz 3000:1. | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Z českých sázkových kanceláří se v posledních letech nejvíc „odvazovala“ Fortuna. A společnost vlastněná česko-slovenskou skupinou Penta se i letos pouští do několika zajímavých a několika vyloženě „ustřelených“ příležitostí. Častým námětem je i velký český byznys.

Bookmakeři Fortuny například připomínají letošní invazi čínského kapitálu (více jsme o tom psali zde), když se ptají, co všechno koupí investiční společnost CEFC v roce 2016.

Vsadit si lze na to, že si Číňané pořídí většinový podíl v Budějovickém Budvaru (kurz 1,5:1), České poště (2,5:1) nebo hokejové Slavii (5:1). Zejména u prvních dvou příležitostí to vypadá, že sázková kancelář přisuzuje pravděpodobnosti těchto transakcí poměrně velkou váhu.

Čínského motivu se drží i konkurenční Tipsport. Ten vypsal kurz 17:1 na to, že (jakýkoli) čínský investor vstoupí majetkově do skupiny Agrofert Andreje Babiše.

Na většinu podobných příležitosti ale české sázkovky vypisují kurzy pouze jednostranně. Lze si tedy vsadit na to, zda se tak stane a nikoli již na možnost, že k dané transakci nebo události nedojde.

Prodej Škody pravděpodobnější než Češi v semifinále Eura

Tak je tomu i u další příležitosti. Na aféru automobilky Volkswagen naráží Fortuna otázkou, zda německá firma v roce 2016 prodá celý svůj podíl v české automobilce Škoda Auto. Této možnosti přisuzují bookmakeři kurz 10:1.

Vyhrály tipy na mzdy a ropu

Letos se sázkaři mohli radovat z výhry u dvou ekonomických predikcí vypsaných loni Fortunou. Na pětinásobek svých vkladů si přišli ti, kteří správně tipovali, že cena ropy Brent klesne pod hranici 40 dolarů za barel.

To se nakonec v prosinci opravdu stalo. „Na začátku letošního roku se prolomení hranice 40 dolarů za barel ropy nezdálo dvakrát pravděpodobné. Trvalo to, ale nakonec se těch pár odvážných, kteří to v kursu 5:1 dali, zaslouženě dočkali a já jim k výhrám gratuluji,“ okomentoval výsledky sázek hlavní bookmaker Fortuny Michal Hanák.

Stejně tak se mohou radovat ti, kteří tipovali, že letos průměrná hrubá mzda překročí hranici 26 tisíc korun. To se podle Českého statistického úřadu totiž stalo v druhém letošním kvartále (více zde).

V ostatních případech ale naopak sázkaři zadotovali Fortunu. Třeba proto, že se po letech průtah konečně otevřel tunel Blanka, v pořádku odstartoval další ročník hokejové KHL a naopak neodstoupil ruský prezident Vladimir Putin.

Pro srovnání: prodej mladoboleslavské Škodovky je tak podle Fortuny o něco pravděpodobnější než šance, že česká reprezentace na červnovém evropském fotbalovém šampionátu postoupí do semifinále (kurz 14,5:1).

Fortuna se pouští i do citlivého tématu - budoucnosti zadlužené těžební společnosti OKD. Možnost, že firmu koupí v roce 2016 český stát, odhaduje na 3:1. To vyjadřuje o něco vyšší pravděpodobnost, než že fotbalová Barcelona obhájí titul v Lize mistrů (3,5:1).

Lze si vsadit i na to, jaké velké obchody uzavřou v následujícím roce dva významní čeští miliardáři. Zde se už bookmakeři odhodlávají k provokativnějším kouskům oceněným vyššími kurzy.

Pokud třeba šéf EPH Daniel Křetínský koupí jadernou elektrárnu Dukovany, vydělá na tom sázkař u Fortuny padesátinásobek vsazené částky. Pokud by Křetínský prodal fotbalovou Spartu, vydělá si sázkař desetinásobek. Kurzem 7:1 potom Fortuna hodnotí pravděpodobnost, že Karel Komárek (respektive jeho KKCG) prodá Moravské naftové doly ruskému Gazpromu.

Fortuna přitom rýpe i do svých konkurentů. Pravděpodobnost 10:1 přisuzuje tomu, že se do top managmentu Sazky vrátí Aleš Hušák, který kdysi firmu za minulých vlastníků přivedl k bankrotu. Na 50:1 vidí možnost, že Tipsport zruší značku Chance.

Kožený do čela ČNB?

Jak se tvoří kurz

V seriálu iDNES.cz o sázení vysvětloval vztah mezi kurzem a pravděpodobností na konkrétním příkladu bookmaker společnosti Unibet Lukáš Vincent takto:

Bookmaker si může třeba říct, že fotbalová Slavia vyhraje nad Mladou Boleslaví s 58procentní pravděpodobností, remízou mač může skončit v 27 % případů a ve zbylých 15 % by si všechny body z Edenu mohli odvést hosté. Kurz se pak počítá jako podíl celkové pravděpodobnosti a šance na daný výsledek. Kurz na Slavii je tedy (100/58 =) 1,72, remíza (100/27 =) 3,57 a výhra Boleslavi (100/15 =) 6,67.

Tedy - takto by kurzy vypadaly v "ideálním" světě pro sázkaře: bez marží sázkových kanceláří, ale i bez kanceláří samotných (bez marží by zřejmě žádné neexistovaly - i když lze diskutovat, jak vysoké mají marže být). Sázkové kanceláře fungují jako obchodní společnosti a snaží se svým majitelům vydělávat.

Zatímco normální obchodník si svůj zisk přiráží k nákupní ceně zboží, bookmaker tak činí k ideálnímu (100 procentnímu) kurzu. Na zápas rozmístí svůj "polštář" - marži, která ho jednak částečně chrání před pohyby trhu a jež mu především v dlouhodobém horizontu zajišťuje zisk.

V reálném světě tedy kalkulace kurzu na zápas Slavie - Mladá Boleslav vypadá tak, že bookmaker s 10 procenty marže nabídne na Slavii kurs 1,55 (= 90/58), remíza vynáší 3,2 (= 90/28) a hosté se vyplácejí v kursu 6,0 (= 90/15).

Aby tak sázky na Slavii byly dlouhodobě úspěšné, musela by vyhrát alespoň v 64,5 procentech (= 100/1,55), což je o šest a půl procenta více, než je podle bookmakera pravděpodobné.

Chance s Tipsportem sice toto popíchnutí Fortuně přímo nevrací, ale také představují několik vlastních neobvyklých tipů. Zatímco Fortuna má ale už všechny tipy v nabídce, Tipsport a Chance je zatím zčásti pouze oznámily v tiskové zprávě s tím, že některé sázky se v nabídce objeví v průběhu roku.

Obě sázkové kanceláře se věnují České národní bance. Tipsport se zabývá tím, zda bankovní rada v nadcházejícím roce odhlasuje zvýšení úrokových sazeb. Kurz 7:1 napovídá, že to bookmakeři za příliš pravděpodobnou možnost nepovažují.

To Chance se více věnuje obsazení postu guvernéra ČNB, který má v létě uvolnit Miroslav Singer. Podle sázkové kanceláře prezident Miloš Zeman naplní dřívější náznaky a jmenuje svého dlouholetého spolupracovníka a současného člena bankovní rady Jiřího Rusnoka.

Vsadit si ale u Chance lze i na největší „úlet“, který je v nabídkách sázkovek k mání - že se guvernérem ČNB stane odsouzený podvodník Viktor Kožený. Pokud by k tomu nějakým způsobem opravdu došlo, výherce by se mohl těšit na znásobení svého vkladu kurzem 3 000:1.

Jako příliš pravděpodobnou nevidí bookmakeři šanci ani na to, že by se České republice podařilo v roce 2016 hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. „Ovšem pro nehynoucí optimisty není kurz 20:1 až tak vysoký,“ dodává mluvčí Chance Markéta Světlíková.

Tipsport se věnuje i dvěma konkrétnějším sázkám ze světa kapitálových trhů. Možnosti, že cena ropy stoupne nad 50 dolarů za barel (v současnosti je Brent pod 40 dolary), přisuzuje kurz 4:1.

Pravděpodobnost vyjádřenou kurzem 10:1 spatřuje v možnosti, že průměrné úrokové sazby hypoték klesnou pod 2 procenta. Momentálně podle statistiky Fincentra Hypoindexu sazby činí 2,12 procenta a jsou spíše na mírně rostoucí trajektorii.

Čeští bookmakeři věří Clintonové

Všechny tři výše zmíněné sázkové kanceláře a navíc ještě Synot vlastněný senátorem Ivem Valentou se navíc věnují i americkým prezidentským volbám, které se budou konat příští rok v listopadu.

Tam shodně předpovídají vítězství demokratické kandidátky Hillary Clintonové (kurzy od 1,55 do 1,7), která podle nich z plejády republikánských uchazečů nejspíše porazí senátora Marka Rubia (4,5 až 5). Že by se do souboje s Clintonovou dostal magnát Donald Trump, je podle českých bookmakerů spíše nepravděpodobné (na celkové vítězství má kurz mezi 7 až 8:1).

Synot má v nabídce i jednu dlouhodobější politickou sázku: Bude Velká Británie 1. 1. 2020 členem Evropské unie? Podle kurzotvůrců Synotu spíše ano (1,4) než ne (2,55).

Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

27. března 2024  17:29

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

25. března 2024  11:54

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Seznam zakázaných kotlů. Co vám od září hrozí, když v nich budete dál topit

23. března 2024

Premium Češi stále provozují nejméně 150 tisíc starých neekologických kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní...

Loď v Baltimoru měla potíže už dřív, most si o nehodu říkal, soudí odborníci

27. března 2024  11:17

Bezprostředně po úterní nehodě lodi v americkém Baltimoru vedení společnosti, která loď provozuje,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bankrot zažehnán, zatím. Saúdové nalijí do luxusních elektroaut miliardu dolarů

25. března 2024  18:42

Americký výrobce luxusních elektromobilů Lucid získá od divize saúdskoarabského státního...

Divné kšefty za 1,5 miliardy dolarů. Nejvíc dílů pro ruská letadla dováží Gabon

28. března 2024  19:41

Gabon se stal největším dodavatelem náhradních dílů pro ruská letadla, napsal server The Moscow...

Nezdravé pryč. Komika donutili stáhnout z londýnské dopravy plakát s hotdogem

28. března 2024  18:51

V londýnském metru se nevyplácí utahovat si z hotdogů. Své o tom ví populární britský komik Ed...

Do dobíječek dá stát dalších šest miliard. Už jich je víc, než auta potřebují

28. března 2024

Dalších šest miliard korun plánuje ministerstvo dopravy v příštích letech využít na výstavbu nových...

Kryptopodvodník Bankman-Fried dostal 25 let. Zpronevěřil osm miliard dolarů

28. března 2024  17:07,  aktualizováno  17:43

Americký soud poslal zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda na 25 let...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...