(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Rozdíly v platech Čechů a Češek jsou propastné jako v zemích třetího světa

  • 551
Rozdíly v platech žen a mužů jsou v Česku podobně velké jako v některých méně vyspělých afrických státech. Vyplývá to z mezinárodní ekonomické studie Global Gender Gap Report. Češky dostávají v průměru o zhruba pětinu nižší mzdu než Češi.

Hlavním ukazatelem studie je Global Gender Gap Index, který byl představen na Světovém ekonomickém fóru v roce 2006. Jeho cílem je zachytit rozsah genderových rozdílů a jejich pokrok v průběhu času. Index je zaměřený na čtyři oblasti - ekonomickou účast a příležitosti, dosažené vzdělání, zdraví a přežití a přístup k politické moci.

Česko se v celkovém hodnocení umístilo na 88. místě ze 144 zemí, a to s podobným výsledkem jako africké státy Kamerun a Kapverdy. V první trojce žebříčku skončily Island (prvenství udržuje již devět let po sobě), Norsko a Finsko. Naopak nejhůře dopadly Sýrie, Pákistán a Jemen. Slovensko je na 130. místě.

Česko je jednou z pěti zemí z 26 v Evropě, které téměř smazaly genderové rozdíly v oblasti zdraví, přežití a vzdělávání. Naopak v oblasti zapojení žen do politiky jsme až na 91. místě a v ekonomické účasti a ekonomických příležitostí ještě o jedno místo níže mezi Uruguayí a Ekvádorem.

Umístění Česka a Slovenska v Global Gender Report (2006 - 2017).

„Ženy v Česku si podle studie celkově pohoršily, ačkoli podle údajů Českého statistického úřadu jejich mzdy od poloviny roku 2016 až do třetího čtvrtletí 2017 rostly rychleji než mzdy mužů,“ uvedla v tiskové zprávě investiční společnost xPartners.

„Ještě ve druhém čtvrtletí byl roční růst střední mzdy mužů v Česku 3,9 procenta a žen jen 3,5 procenta. Ve třetím čtvrtletí se mediánová mzda žen v české ekonomice zvýšila o 7,8 procenta, mužům jen o 7 procent,“ uvádí tisková zpráva. Zatímco Slovenky vydělávají o 20 procent méně než muži, v Česku je rozdíl ještě o procento větší. 

O kolik % zaostávají ženy méně než muži.

Platové rozdíly mezi pohlavími prohlubuje i fakt, že se ženy nechávají zaměstnávat v jiných odvětvích než muži. Nejčastěji v sektoru vzdělávání, zdravotnictví a neziskovém. Navzdory stejnému dosaženému vzdělání se výše mzdy mezi muži a ženami liší hlavně v sektoru pojišťovacím, finančním, informačním a komunikačním.

O kolik % vydělávají ženy méně než muži.

„Zaměstnavatelé vidí za ženami v první řadě matky, tedy pracovnice, které s velkou pravděpodobností čeká mateřství, což firmám způsobuje komplikace. Obtížněji se tedy dostávají na vyšší pozice s vyššími platy. V západních státech je běžné, že na mateřskou dovolenou chodí i muži. U nás je takový postup stále ještě skoro tabu,“ uvedla hlavní analytička xPartners Silvia Holá.

Mají ve vašem oboru ženy nižší plat než muži?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 4. ledna 2018. Anketa je uzavřena.

NE
NE 2642
ANO
ANO 1092