(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Michal Sváček, MAFRA

Zima jako na Sibiři. Spotřeba plynu v Česku vyskočila téměř o třetinu

  • 25
Tuhé mrazy, kdy noční teploty klesají i k dvaceti stupňům pod nulou, výrazně zvedly spotřebu plynu v Česku. Proti únorovému průměru jsou nyní podle plynařů teploty v posledních dnech nižší téměř o osm stupňů. Odběry plynu proti obvyklému stavu stouply bezmála o třetinu. Roste i cena, kterou si účtuje ruský Gazprom, jenž plyn do Evropy dodává.

„Spotřeba zemního plynu v Česku je v těchto dnech o 25 až 30 procent vyšší, než je v únoru obvyklé. Denní spotřeba zemního plynu se pohybuje mezi 45 a 50 miliony metrů krychlových. Přibližně polovina tohoto denního objemu je těžena z podzemních zásobníků,“ říká mluvčí innogy Martin Chalupský.

„Kapacita našich zásobníků zemního plynu je v tuto chvíli naplněna stále z 25 procent. To plně odpovídá standardnímu vývoji topné sezóny v Česku,“ dodává.

V Bedřichově naměřili minus 24, mrazivé rekordy padají třetí noc po sobě

S mrazivým počasím roste v Evropě i poptávka po ruském plynu. Ruská státní plynárenská společnost Gazprom hned v několika dnech zaznamenala rekordní objem vývozu. „Rekordy exportu zemního plynu souvisejí s rostoucí poptávkou na trhu. Lze však konstatovat, že přepravní a distribuční plynárenská soustava v ČR zvládá i současnou vysokou spotřebu bez potíží,“ říká výkonný ředitel Českého plynárenského svazu Jan Ruml.

S vysokou poptávkou roste i cena dodávek. Hodnota 1 000 kubických metrů plynu u rakouského Baumgartenu například v pondělí činila 290 eur (tedy zhruba 7 300 korun). Ještě na začátku měsíce to přitom bylo 187 eur (asi 4 700 korun).

Tento cenový výkyv by měl být však přechodný. Někteří obchodníci, kteří nemají zásoby uskladněné v zásobnících, potřebují dokoupit plyn pro své zákazníky.

Lidé by však vyšší ceny na faktuře poznat neměli. „Dosavadní průběh zimy byl prozatím spíše mírný, teplý. Tato krátká mrazivá perioda se tak nijak neprojeví v meziročním srovnání nákladů na vytápění,“ doplňuje Chalupský.