Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chceme chovat prasata a dojnice! Zemědělci protestují proti změně dotací

  9:29aktualizováno  11:59
Zemědělci se sešli v pražském paláci Lucerna a přilehlém okolí, protestují proti nové dotační politice, která by měla začít platit od příštího roku. Obávají se, že chovatelé zvířat se dostanou do větších ztrát a budou muset zavírat chovy. Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala hrozí také kácení sadů a propouštění zaměstnanců.

Organizátoři z řad komory a Zemědělského svazu ČR očekávají několik tisíc lidí. Doležal už dříve řekl, není vyloučené, že protesty zablokují i hlavní pražské tahy, tedy nejspíš magistrálu v okolí Národního muzea. Podle informací iDNES.cz plánují organizátoři kolem poledne projít přes magistrálu do Žitné ulice, následně dolů na Karlovo náměstí a dále k nábřeží. Poté by měl průvod zamířit k Rudolfinu a skončit u Úřadu vlády na druhé straně řeky Vltavy, kde se plánuje protestní shromáždění kolem 15.30 rozpustit.

Zemědělci protestovali u Úřadu vlády, při průchodu Prahou brzdili dopravu

V Lucerně se od rána scházeli zástupci zemědělců a potravinářů, na balkonech jsou například transparenty s nápisy: Nechceme Fialovu žebrotu nebo „Nechceme vás nezemědělce s*át, my bráníme jen naše majetky a život na venkově - ZD Ostaš.“

Začátek projevů se opozdil zhruba o deset minut, část lidí v sále začala už před projevy používat vuvuzely, bylo slyšet také víření bubnů. V předních řadách sálu sedí kromě zástupců zemědělců také prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová, poslankyně Margita Balaštíková (ANO) nebo poslanec Jaroslav Faltýnek (ANO).

Doležal uvedl, že nejde o protesty Agrofertu. „Ten v ČR hospodaří zhruba na čtyřech procentech zemědělské půdy,“ řekl s tím, že komora zastupuje členy hospodařící na 60 procentech půdy.

Protestujícím vadí nečinnost vlády a platby na první hektary

Prezidentka Večeřová zkritizovala vládu za nečinnost, která trvá už od loňského podzimu, kdy se začaly zvyšovat náklady na plyn a energie. Nesouhlasí také, že vláda zatím nevypracovala návody, jak čerpat peníze z krizového fondu obnovy. „Vládu nezajímá, že může pomáhat zemědělcům a potravinářům, ale i jiným zpracovatelským oborům,“ dodala. Podle ní se mají pravidla dodělat na ministerstvu průmyslu a obchodu až na sklonku prázdnin. „Jenom se obávám, aby bylo komu ještě pomáhat,“ doplnila. Upozornila také na to, že ČR má jednu z nejvyšších daní z přidané hodnoty na potraviny v Evropě.

Svazu a komoře vadí plánované změny v přerozdělování zemědělských dotací. Vláda schválila na konci května přes nevoli těchto organizací tzv. platbu na první hektary ve výši 23 procent přímých plateb. Tyto peníze se tak přerozdělí na dotace na prvních 150 hektarů žádané plochy.

Jurečka: Ministerstvo dostalo za úkol najít další miliardy

Za vládní koalici vystoupil Pavel Čížek (STAN), který řekl, že zemědělci sice dostanou méně peněz proti současnému období, ale ne o moc méně, než bylo plánováno minulou vládou. Za to na něj účastníci bučeli. Připomněl, že kofinancování evropského rozvoje venkova má stoupnout na 65 procent. „Dát na zemědělskou politiku 40 miliard korun – to není málo. Než Česká republika vstoupila do unie, tak podpora zemědělství byla pět miliard,“ řekl.

Bývalý ministr zemědělství a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka řekl, že částečně protestující chápe. Podle něj ale dostal současný ministr Zdeněk Nekula za úkol, aby našel další peníze pro chovatele zvířata a pěstitele citlivých komodit, ročně má jít o dvě až tři miliardy korun. Variantou podle něj jsou úlevy na pojištění.

Zemědělský svaz ČR pak už dříve také upozornil na to, že EU vyzvala státy k podpoře produkce potravin kvůli dopadům války na Ukrajině. „Vláda však pokračuje ve strategii utlumování produkce českých potravin a vyšší podpory malých zemědělských podniků bez jakýchkoli dodatečných podmínek,“ uvedl mluvčí svazu Vladimír Pícha.

Podobného názoru jsou také zemědělské odbory. „Od ledna se Asociace samostatných odborů snaží vládu varovat před následky plánovaného přesunu zemědělských dotací k těm nejmenším, které poškodí tisíce středních farmářů, povede ke snížení objemu produkce potravin, zvýší závislost ČR na dovozu potravin a povede k jejich dalšímu zdražování,“ napsal do pozvánky na akci odborářský předák Bohumír Dufek.

„Vyzvali jsme předsedu vlády a ministra zemědělství, aby přišli zemědělské veřejnosti osobně vysvětlit nová pravidla Společné zemědělské politiky do Paláce Lucerna. Způsob rozdělení zemědělských dotací po roce 2022, jaký navrhuje vláda, povede ke snížení produkce českých potravin a zvýšení dovozů ze zahraničí, což může vést k ještě větší cenové nestabilitě potravin na pultech obchodů,“ řekl Doležal.

Kdo je nepřítel zemědělce, ten si neváží národa, hřměl Říha z komory

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha řekl, že na evropské úrovni dostávají zemědělci, pokud se ptají na smysluplnost postupů EU, nálepku, že jsou proti životnímu prostředí. V ČR pak s nimi vláda nejedná, protože je onálepkovala jako agrobarony. Za vládu se zemědělci jedná podle něj prakticky jenom ministr zemědělství, ale potom se rozhoduje na úrovní vládní pětikoalice. „Rozhodují ti, kteří se s námi nebaví,“ řekl. Podle něj by měla být spíš cesta skrze digitalizaci a precizní zemědělství, než za neprodukční postupy.

„Kdo je nepřítel zemědělce, ten si neváží svého národa,“ vystoupil následně Leoš Říha z komory. Úředníci by se podle něj měli přestat vymlouvat jednou na Moskvu a na Brusel a měli by začít používat selský rozum. Potravinářství a zemědělství živí národ, vláda by proto neměla poslouchat ty hospodáře, kteří chtějí vytunelovat dotace. Mělo by se podle něj prodloužit přechodné období před novou zemědělskou politikou, aby se zemědělci stačili na nové podmínky připravit.

Kvůli změnám dotací demonstrovali zemědělci před Strakovou akademií také v zimě. Tehdy uvedli, že nová pravidla podle současné vlády prospějí pouze zemědělcům, kteří jenom „sají“ dotace. Označili je za „zemědělce z Václaváku“. Chtěli by, aby se zachoval kompromis, na kterém se dohodly subjekty s minulým kabinetem, kde byl ministrem zemědělství Miroslav Toman.

Malí farmáři jsou proti demonstraci

Protestní akci kritizuje Asociace soukromého zemědělství ČR, která zastupuje hlavně malé farmáře. Podle předsedy Jaroslava Šebka komora a svaz „dávno hájí pouze miliardové dotace vesměs pro pár největších agrobyznysových subjektů, které s normálním zemědělstvím nemají vůbec nic společného“. Podobné akce podle něj také snižují důvěryhodnost zemědělského sektoru. Že neustálá kritika poškozuje zemědělce v očích veřejnosti, řekl už dříve také ministr Nekula.

Asociace rozhodnutí vlády upravit nastavení dotací vítá, podpora v zemědělství byla podle ní dlouhodobě nastavena ve prospěch velkých podniků. „Relevantním tématem má být vyšší potravinová bezpečnost a dostupnost a maximálně využitý potenciál v zemědělství. To se s žádným dalším naléváním nových peněz do starého systému bez potřebných systémových změn nezlepší,“ dodal Šebek.

18. května 2022

Autor:
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Zahraniční pracovníky nejvíc láká Austrálie, z měst vede Londýn, říká průzkum

25. dubna 2024

Nejoblíbenější zemí pro zahraniční pracovníky je Austrálie, za ní se umístily Spojené státy a...

Více než polovina britských dětí pod třináct let pila alkohol, zjistila studie

25. dubna 2024  16:19

Více než třetina britských chlapců a dívek v letech mezi 11 a 13 lety má zkušenosti s konzumací...

Dobré zprávy ze Španělska. Olivy se dočkaly vláhy, olej by mohl zlevnit

25. dubna 2024  14:19

Sucho a neúroda vyhnaly loni ceny olivového oleje na rekordní úrovně. Ve Španělsku, které je jeho...

Česko díky členství v EU zbohatlo. Poláci z něj ale vytěžili víc, říká analýza

25. dubna 2024  11:38

Za dvacet let od vstupu Česka do EU se podařilo zvýšit životní úroveň vyjádřenou v HDP na obyvatele...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...