Digitální revoluce na polích. Farmáři mají dostat miliardu na chytrá řešení

  15:49
Stát přerozdělí v novém dotačním období miliardu korun na precizní zemědělství, říká obchodní ředitel společnosti specializující se na chytrá řešení v zemědělství Agdata Lukáš Musil, který s tvorbou programu státu pomáhal. Peníze podle něj pomůžou farmáře motivovat k tomu, aby s novými systémy začali pracovat.

Lukáš Musil | foto: Agdata

„Problémem je, že ještě nejsou odsouhlasené nové podmínky dotací ze strany Evropské komise (pozn. red.: v dotačním období 2023–2027) a důležité finance pro farmáře budou uvolněny v nové podobě až příští rok,“ říká Musil.

Co je to precizní zemědělství?

Zjednodušeně je to optimální využití každého zemědělského pozemku, a to s ohledem na jeho přirozené produkční vlastnosti. Je to moderní způsob produkce potravin, který reaguje na nové požadavky společnosti a technické možnosti digitální doby.

Stát od začátku příštího roku spustí v rámci nové evropské „pětiletky“ zatím neznámé dotační programy. Jedním z nich právě budou peníze na precizní zemědělství, s jehož tvorbou jste pomáhal. Kam by měla plánovaná miliarda jít?

Je potřeba si uvědomit, že už jde o třetí programové období po vstupu do Evropské unie. Poprvé ale nějaké peníze míří přímo na precizní zemědělství a digitalizaci. Vláda vzala celkový balík peněz, což by měla být ta miliarda korun, tedy 200 milionů korun ročně, a rozhodla se, že zemědělce podpoří, pokud budou splňovat podmínky precizního zemědělství, částkou 43,4 eura (cca 1060 Kč) na hektar. Což není tak moc proti jiným dotacím. Ročně se tak do systému zapojí zhruba 200 000 hektarů půdy.

Problémem je, že stále ještě není odsouhlasen strategický plán české zemědělské politiky na úrovni Evropské komise. Některé parametry toho programu ale počítají s dodržováním pravidel už letos, aby se mohly příští rok vyplatit peníze.

Spolu s rostoucí inflací omezí zemědělci investice a možná změní plodiny

Co všechno bude pod precizní zemědělství spadat?

Zatím v rámci dotací prakticky jenom variabilního hnojení, do budoucna snad také přípravky na ochranu rostlin. Jak se ale v posledních letech mluví o precizním zemědělství a teď se řeší i dotace, tak jsou farmáři motivovaní k tomu přejít.

My teď vidíme velký boom v používání právě variabilních postupů, kdy se nehnojí celé pole plošně, ale podle potřeb konkrétních skupin rostlin. Pro získání dotace pak ještě bude třeba vytvořit aplikační mapu, kterou ale mnoho strojů už umí vygenerovat samo.

Precizní zemědělství může dělat i pětina farem

Kolik farem některé metody precizního zemědělství využívá?

V současnosti je náš odhad, že alespoň jedna z pěti farem je vybavena nějakou závěsovinou a rozmetadly a že nějakým způsobem precizní zemědělství dělat může. Ale počítá se s tím, že budou muset mít, aby dosáhly na dotace, automatizované stroje. Dříve to tak nebylo a řešilo se to přiškrcením hydrauliky.

Od příštího roku by měly zemědělcům pomoci i investiční dotace do zemědělských podniků skrze evropský Program rozvoje venkova. Nově by měly být v rámci dotovaných projektů do 30 milionů korun podporované i aplikátory a stroje.

Můžou zemědělci už s těmito dotacemi fakticky počítat? Přece jenom stále ještě Evropská komise neodsouhlasila český strategický plán, podle kterého by se měly peníze přerozdělovat.

Prakticky můžou, ale máte pravdu, že je to obrovský problém. Zvlášť z hlediska poradenství, které používaly v minulosti menší zemědělské firmy. Fakticky příjem žádostí o nové dotace odstartuje na začátku března a deadline bude v květnu, v rámci jednotné žádosti. A my už v současnosti cítíme, že s nastavením pravidel je to pět minut po dvanácté hodině, pokud se nebude první rok pardonovat.

Spousta našich klientů už na podzim zapravovala hnojiva variabilně, přestože přesná metodika nebyla a domníváme se, že nebude možné použít aplikační mapu od naší společnosti, ale pouze právě z těch automatizovaných strojů. Ale to už může být problém, byť jsme všem doporučovali, aby si z nich záznamy dělali a uschovávali je.

Nejste ve střetu zájmů, kdy jste ředitelem společnosti, která nabízí řešení digitálních farem, ale zároveň v tomto radíte ministerstvu?

Jsem jenom jeden z desítek poradních zdrojů, které na ministerstvu mají, nikdo tam nebude mít extrémní vliv. Ale naslouchají nám, stejně jako například odborníkům z Mendelovy univerzity v Brně nebo pražské zemědělské univerzity.

Digitalizace či porážka na farmě. Komise navrhuje změnu zemědělských předpisů

Je vůbec možné používat ve větší míře precizní zemědělství ve státě, kde se bojuje za to, aby komunikace mezi zemědělci a státem zůstala možná v papírové podobě a ne pouze prostřednictvím datových schránek?

Tohle je zrovna téma, které zvedala Asociace soukromého zemědělství, a i když se myslí pouze na jednoho člověka ze stovky, je to vlastně fajn. Spousta věcí se v rámci digitalizace začala řešit už za ministra (Miroslava) Tomana a například změny v Portálu farmáře jsou krokem správným směrem.

Druhou věcí samozřejmě je, co všechno by se do tohoto portálu posílat mělo – mnozí jsou ochotni nechat si sjetiny o tom, kdy a kde hnojili, ale dávat tyto informace státu automaticky nechtějí, protože jde o jejich know-how.

Na co se dá použít digitalizace v zemědělství?

Prakticky na všechno. My teď podporujeme projekt digitální farmy, kde je i modul na řízení lidských zdrojů. Zjišťujeme, že se dá ušetřit až 30 procent nákladů na provoz. Včetně toho je i docházkový systém, ale i řešení v rámci odměňování zaměstnanců. Vidíme, kdo a jak pracoval při různých činnostech, a můžeme zjistit, jak byli jednotliví pracovníci efektivní. Zda jim třeba traktor někde při práci delší dobu stál, nebo zda naopak celou dobu řádně jezdil.

Jinak se řeší snímkování ploch pomocí dálkového průzkumu země, ale i pomocí nejrůznějších čidel, například na traktorech, kdy samozřejmě proti satelitnímu průzkumu násobně vzroste efektivita.

V naší praxi už mají traktoristé tablety a ostatní traktoristé připojení do firemního systému vidí, kde kdo přesně je a co dělá. A potom si pracovníci můžou najít některá omezení, například ochranná pásma vod, kde nesmějí hnojit, a díky tomu se dá rovnou vypočítat plocha, kam už ten traktorista nesmí.

Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

27. března 2024  17:29

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu...

Seznam zakázaných kotlů. Co vám od září hrozí, když v nich budete dál topit

23. března 2024

Premium Češi stále provozují nejméně 150 tisíc starých neekologických kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

25. března 2024  11:54

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200...

Loď v Baltimoru měla potíže už dřív, most si o nehodu říkal, soudí odborníci

27. března 2024  11:17

Bezprostředně po úterní nehodě lodi v americkém Baltimoru vedení společnosti, která loď provozuje,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bankrot zažehnán, zatím. Saúdové nalijí do luxusních elektroaut miliardu dolarů

25. března 2024  18:42

Americký výrobce luxusních elektromobilů Lucid získá od divize saúdskoarabského státního...

Statistici vylepšili odhad výkonu ekonomiky. HDP loni klesl o 0,2 procenta

28. března 2024  10:18

Česká ekonomika v loňském roce klesla o 0,2 procenta, zpřesnil Český statistický úřad (ČSÚ) svůj...

Kapesní reaktory ty velké nenahradí. Spíše uhelné elektrárny a teplárny

28. března 2024

Premium První malý jaderný reaktor v Česku by měl vyrůst v Temelíně. ČEZ chce do konce roku vybrat...

OBRAZEM: Proč na českých bankovkách chyběly ženy a co skrývá pětitisícovka

28. března 2024

Nad podobou českých bankovek se pozastaví málokdo, skrývají ale pozoruhodné příběhy i detaily....

Kanadě dochází javorový sirup, zásob má nejméně za šestnáct let

27. března 2024

Kanadské rezervy javorového sirupu se loni zmenšily na 3,1 milionu kilogramů, celkově jsou přitom...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...