Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Plošný příkaz snížit počty chovných zvířat Nizozemci nezavedou, míní expert

  12:00
Vyřešit současnou situaci v Nizozemsku na trhu ohnutém dotacemi je strašné složité, říká přírodovědec Jakub Hruška z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR. Tamní vláda se rozhodla omezit chovy, aby neprodukovaly v takovém množství emise dusíku, snížením počtů hospodářských zvířat o třetinu. To vyprovokovalo farmáře k protestům, při nichž došlo ze strany policie i na střelbu.
Desítky tisíc farmářů protestují v Nizozemsku od začátku týdne. Blokují...

Desítky tisíc farmářů protestují v Nizozemsku od začátku týdne. Blokují silnice, distribuční centra supermarketů či pálí slámu. V některých obchodech tak dochází zboží. (4. července 2022) | foto: AP

Postup tamní vlády je ale podle Hrušky správný. Naopak české zemědělské organizace vyjadřují podporu svým holandským kolegům.

Nizozemská vláda omezení emisí oxidu dusičitého a čpavku označila za „nevyhnutelný přechod“ a začátkem měsíce je na mnoha místech nařídila snížit o 70 procent, v některých oblastech až o 95 procent. Podle Hrušky nejde tolik o snahy omezit skleníkové plyny, jako je metan, ale především o boj o snížení zátěže dusíku v půdě a vodních zdrojích.

Desítky tisíc farmářů protestují v Nizozemsku od začátku týdne. Blokují silnice, distribuční centra supermarketů či pálí slámu. V některých obchodech tak dochází zboží. (4. července 2022)

„V Nizozemsku mají hlavně intenzivní chovy prasat, kejda je daleko větší problém než emise u skotu. Myslím, že do toho šlápli správně,“ řekl iDNES.cz Hruška. Dusíkaté sloučeniny pak snižují biodiverzitu a poškozují citlivé ekosystémy.

Evropské zemědělství je podle něj nastavené předpotopně, je tak logické, že rozhodnutí vyvolává pnutí mezi zemědělci. „Dnes je zemědělství řízené tím, jakým směrem pošlete nějaké dotace. Takže samozřejmě mají intenzivní živočišnou produkci nějakým způsobem zadotovanou. Dělají to proto, aby v tom systému obstáli. A protože je sytém celoevropsky deformovaný dotacemi, tak je strašně těžké to vyřešit,“ uvedl.

V Nizozemsku se pak podle něj navíc hnojí syntetickými hnojivy více než v ČR. V tomto nížinném státě pak podle něj problém se škodlivými zplodinami přerostl natolik, že stát má ministryni pro životní prostředí a dusík. „Mají pro jeden prvek periodické tabulky ministra. Sice se to jmenuje dusík, ale ten úřad by spíš měl být pro eutrofizaci,“ doplnil. Eutrofizace je obohacování vod o živiny, zejména fosforu a dusíku.

V nizozemských farmářích to jen vře. Bojovat s emisemi chtějí po svém

Jiné postupy, než snížení počtu chovaných zvířat, jsou podle Hrušky energeticky velmi náročné. Jednou z cest by byla výroba pelet z kejdy, které by se využívaly místo syntetických hnojiv. Protože je ale kejda řídká, šlo by podle něj o neuvěřitelně drahou záležitost, která by měla navíc vysokou spotřebu energie.

Rostliny využijí jenom 17 procent dusíku z hnojiva

Nitráty jsou podle něj v půdě hodně pohyblivé a zemina je neudrží. „Když pohnojíte dusičnanem amonným, tak rostliny využijí 17 procent dávky, kterou aplikujete. Zbytek zmizí ve vodách, případně se denitrifikuje do atmosféry,“ vysvětlil. Holandská vláda podle něj není hloupá, Hruška nyní čeká na bližší informace o tom, jak přesně budou instrukce ke snižování počtu chovaných zvířat vypadat. Podle něj nejspíš nepůjde o plošný příkaz, mohl by jít po oblastech podle citlivosti ekosystémů.

Naopak české zemědělské organizace se obávají podobných zásahů i v dalších státech. „Každopádně by nás jako znevýhodněnou konkurenci mohla situace těšit. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že co začíná u našich sousedů, jako třeba zákaz klecových chovů nosnic před pár lety v Německu a Rakousku, se může velmi snadno stát realitou i u nás bez ohledu na to, že výchozí situace je u nás zcela odlišná. Proto je třeba s holandskými zemědělci zůstat solidární,“ sdělil iDNES.cz prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Ten zdůraznil, že zatímco v Nizozemí se 40 000 km čtverečnými se chová více než 100 milionů kusů zvířat, v Česku je pak na dvojnásobné rozloze zhruba 35 milionů kusů zvířat, z toho většina drůbeže.

„Skutečnost, že tu takový nepoměr existuje, je do jisté míry dán rozdílným vývojem v České republice od roku 1990, dotačními podmínkami, ale také systémem mléčných kvót, které situaci v jednotlivých zemích zakonzervovaly a zvýhodňovaly země, kterým nevadilo platit pokuty nebo nebyli s evidencí natolik poctiví jako jinde,“ uvedl.

Havel: Metan od skotu není tak velkým problémem

Agrární analytik Petr Havel potom připomíná, že v případné debatě o skleníkových plynech větší množství dobytku jako emitent neobstojí. „Celá řada výzkumných prací ukazuje, že podíl produkce metanu od hospodářských zvířat je nižší, než se uvádí, a reálně se pohybuje kolem čtyř procent na veškeré světové produkci metanu,“ sdělil analytik iDNES.cz.

Připomíná studii z roku 2006 zpracovanou pro Světovou organizaci pro výživu a zemědělství (FAO), podle které připadalo na hospodářská zvířata 18 procent produkce všech skleníkových plynů.

„Biolog z Kalifornské univerzity Frank Mitloehner, který se sám na studii podílel, ovšem následně závěry studie zpochybnil. Další studie založená na odlišné metodice výpočtu dospěla k závěru, že se dobytek podílí na emisích skleníkových plynů jen necelými třemi procenty,“ uvedl Havel.

Navíc podle něj studie nepočítaly s tím, že dobytek může také emise snižovat. Spásáním trávy se může zvyšovat schopnost porostů pohlcovat oxid uhličitý, pasoucí se dobytek také může snižovat emise oxidu dusného.

Autor:
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

K moři vyrazí víc lidí než loni. Kvůli davům Češi hledají méně okoukaná místa

25. dubna 2024

Premium Na potravinách a jiném zboží nebo na návštěvách restaurací jsou Češi ochotní šetřit, ale na...

Peníze jsou v IT nebo farmacii. V účetnictví moc nevyděláte, ukázal průzkum

25. dubna 2024

Zaměstnanci sektoru IT i mají v poslední době i kvůli umělé inteligenci hledání práce těžší. Když...

Švédsko se připravuje na válku. Investuje nejen do energetické infrastruktury

24. dubna 2024

Švédsko se připravuje na možný válečný střet s Ruskem. V současné době se zaměřuje zejména na...

Na léto jsme připraveni. Letiště Heathrow čeká nejrušnější sezonu v historii

24. dubna 2024

Největší londýnské letiště očekává letos historicky nejrušnější letní prázdninovou sezonu. Počet...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...