ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Země živitelka se přesouvá na příští rok. Ztráty budou v desítkách milionů

  • 13
Výstaviště České Budějovice odložilo kvůli omezením spjatým s koronavirem mezinárodní agrosalon Země živitelka. Nový termín jednoho z největších a nejnavštěvovanějších veletrhů je naplánovaný na srpen příštího roku. Podle pořadatelů se budou ztráty v tržbách pohybovat okolo 50 milionů korun.

Z dalších letošních akcí, které muselo výstaviště kvůli pandemii zrušit, bude mít letos ztrátu na tržbách 20 milionů korun, sdělil předseda představenstva výstaviště Mojmír Severin.

Původně měl veletrh letos probíhat v termínu od 27. srpna do 1. září. Agrosalon loni přilákal 123 017 platících návštěvníků, odborníků a hostů, nejvíc od roku 2003, od kdy je výstava šestidenní.

„Klíčový důvod (zrušení) byl, že v následujících měsících nevidíme u pořádání těchto typů akcí pozitivní vývoj. Aby Země živitelka byla ve své kvalitě a velikosti, tak zprávy, které dostáváme, nám v tomhle termínu znemožňují udělat tak velký podnik,“ řekl Severin.

Země živitelka pravidelně hostí přes 550 vystavovatelů ze zhruba 20 zemí. Představuje různé obory: chov hospodářských zvířat, techniku, myslivost, včelařství, rybářství i potravinářství.

„Zásadní a nesnadné rozhodnutí o přeložení termínu jsme učinili i s ohledem na minimalizaci potenciálních škod a velkých ekonomických ztrát. Jsme si vědomi, že agrosalon Země živitelka je místem četných jednání pro řadu vystavovatelů, je klíčovou akcí k navazování nových obchodních kontaktů. Přesto je ochrana veřejného zdraví v aktuální době nejvyšší prioritou,“ uvedl Severin v tiskové zprávě ke zrušení 47. ročníku akce.

Ztráty přesáhnou 50 milionů

Rozpočet výstavy, kam denně přijde 30 000 lidí, je v desítkách milionů Kč. Ztráta na tržbách z agrosalonu přesáhne 50 milionů korun. Kolem 20 milionů jsou ztráty z dalších letos zrušených akcí. Kvůli koronaviru zrušilo výstaviště květnový veletrh Hobby, na nějž jezdí 40 000 lidí, červnovou výstavu Dobrodružství s technikou, dubnový veletrh cestovního ruchu Travelfest. 

OBRAZEM: Zemi živitelku navštívil Babiš s ministry, v průvodu šel i jezevec

Na červen 2021 je přeložená akce Indian Riders Fest, na niž se registrovalo téměř 800 motocyklistů a účastníků z 26 zemí. Zrušený je i 48. ročník Rallye Český Krumlov, plánovaný na květen.

„O propouštění vůbec neuvažujeme. Naopak se budeme snažit ten čas využít k přípravě hlavních akcí v dalším roce,“ řekl Severin.

Areál výstaviště zabírá 25 hektarů, výstavní plocha pavilonů je 6 000 metrů čtverečních. Tržby výstaviště, jež zaměstnává asi 40 lidí, klesly v roce 2018 meziročně o 11 procent na 75,4 milionu Kč. Z provozního zisku za rok 2017, který byl šest milionů Kč, se firma předloni dostala do provozní ztráty 2,9 milionu korun. Zapříčinily ji podle vedení výstaviště náklady spjaté s bouráním pavilonů E a F.

24. srpna 2019

,