Petr Kellner vede žebříček nejbohatších lidí Česka s majetkem 208 miliard Kč.

Petr Kellner vede žebříček nejbohatších lidí Česka s majetkem 208 miliard Kč. | foto: isifa / PPF/ V. Jirásek

Česko má šest dolarových miliardářů. Bohatne se v průmyslu a financích

  • 217
V Česku žije šest lidí, jejichž majetek přesahuje miliardu dolarů. Vyplývá to z letošního žebříčku nejbohatších lidí z Česka, který sestavila česká odnož světového magazínu Forbes. Nejbohatší z nich je Petr Kellner s majetkem přesahujícím 200 miliard korun.

Na druhém místě se umístil Andrej Babiš zaštiťující zemědělsko-potravinářské impérium Agrofert, který je však se svým čtyřicetimiliardovým majetkem pětkrát chudší než Kellner. Třetí v pořadí, realitní magnát Radovan Vítek, je oproti Babišovi chudší už jen zhruba o jednu miliardu korun.

Čtvrté místo obsadil Pavel Tykač, Zdeněk Bakala klesl kvůli poklesu akcií NWR na páté místo a šestá příčka patří Karlu Komárkovi s majetkem 20 miliard Kč. Právě Komárek tvoří hranici mezi dolarovými miliardáři a ostatními méně majetnými boháči Česka.

Pokud si tato šestice své majetky udrží do konce roku, objeví se na seznamu nejbohatších lidí světa. Česko by tak mělo v globálním žebříčku dolarových miliardářů větší zastoupení než kterákoli jiná země ze střední Evropy, Polsko má zatím čtyři příčky.

Vítězí průmysl, finanční služby a informatika

V žebříčku nejbohatších lidí, který vyjde v magazínu v kompletní verzi ve čtvrtek, jsou nejčastěji zařazeni lidi z průmyslu (například Agrofert, Czech Coal, NWR, Moravia Steel, Vítkovice), velkou váhu mají také finanční služby (PPF, Home Credit, J&T) a informační technologie (Seznam, Avast, Alza).

Z přehledu největších boháčů Česka vyplývá, že hromadit majetek je především doménou mužů, do TOP 25 nejbohatších lidí se totiž dostala jen jediná žena, Jitka Komárková z Bonatransu.

Magazín sestavuje žebříček boháčů podle globálních standardů časopisu Forbes. Odhady majetku vycházejí z metodiky, podle níž časopis sestavuje podobné americké a celosvětové žebříčky už 31 let. Základem je ocenění firem, které lidé v žebříčku ovládají, a to podle standardních postupů, jakými se firmy oceňují v investičním bankovnictví.

U veřejně obchodovaných firem vychází magazín z ceny akcií na burzách. U firem, které jsou čistě privátní a neobchodují se na veřejných trzích, hodnotí jejich výsledky za poslední roky a porovnává jejich výkonnost s firmami ze stejných oborů, které na burzách obchodované jsou.

Dále se dívá na příjmy firem a hodnotu kontraktů garantujících firmám příjmy v budoucích letech. Kvůli srovnání též zkoumá transakce, při nichž byly podobné firmy prodány v nedávném čase, a to podle veřejně dostupných údajů v médiích a podle dat v mezinárodních databázích používaných experty na fúze a akvizice v investičních bankách a auditorských společnostech.

25 nejbohatších lidi Česka
Pořadí, Jméno; FirmaMajetek (v miliardách Kč)
1. Petr Kellner, PPF208,0
2. Andrej Babiš, Agrofert40,0
3. Radovan Vítek, CPI38,8
4. Pavel Tykač, Czech Coal33,0
5. Zdeněk Bakala, BXR26,9
6. Karel Komárek, KKCG20,0
7. Marek Dospiva, Penta12,5
8. Jaroslav Haščák, Penta12,5
9. Jiří Šmejc, Home Credit 11,9
10. Tomáš Chrenek, Moravia Steel11,5
11. Jiří Šimáně, Unimex11,3 
12. Martin Kúšik, Penta10,9
13. Ivo Lukačovič, Seznam.cz9,5
14. Jan Světlík, Vítkovice Holding8,2
15. Daniel Křetínský, EPH7,9
16. Jaromír Šmejkal, Unimex 7,5
17. Jaromír Tesař, Energo - Pro6,8
18. Eduard Kučera, Avast6,6
19. Pavel Baudiš, Avast6,6
20. Patrik Tkáč, J&T6,3
21. Dušan Kunovský, Central Group6,0 
22. Jitka Komárková, Bonatrans5,7
23. František Štěpánek, Sokolovská uhelná5,4
24. Jan Dienstl, Litvínovská uhelná4,7
25. Aleš Zavoral, Alza4,5
Celkem522,9
Zdroj: Forbes, Poznámka = Majetek je očištěn od závazků a dluhů