Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Reuters

Český král zbrojařů čeká státní zakázky, na Slovensku bude odlévat děla

  • 29
Zbrojař Jaroslav Strnad ovládl Dubnický metalurgický kombinát a chystá se na výrobu děl větší ráže. Jde tak naproti státní poptávce po vojenské technice a rozšiřuje své armádní impérium.

S novým názvem i s novou továrnou se zbrojní impérium Jaroslava Strnada chystá na plánované zbrojení českého státu. Nejaktivnější z českých zbrojařů buduje rozsáhlou skupinu, která brzy obsáhne takřka všechny důležité oblasti potřebné pro obranu země - od munice přes děla až po těžké ozbrojené vozy.

12,3 miliardy korun mohou podle odhadů činit tržby Strnadovy skupiny v roce 2015.

Minulostí je označení Excalibur Group, nově mateřskou skupinu se sídlem v Amsterdamu pojmenoval Czechoslovak Group. Název odkazuje na dva zcela zásadní trhy.

Právě u východních sousedů Strnad aktuálně ovládl Dubnický metalurgický kombinát (DMK), tradičního výrobce komponentů pro železniční průmysl, který zároveň disponuje formami na unikátní odlévání hlavní těžkých děl.

Vláda se chystá na válku, čeští zbrojaři očekávají státní zakázky

„Cenu transakce nezveřejníme. Vstupem do DMK získáváme kapacitu výroby polotovarů pro hlavně větších ráží od 30 do 155 mm. Jedná se o velmi vzácnou výrobní schopnost, která je využitelná mimo jiné pro chystanou modernizaci dělostřelectva Armády ČR i jiných armád V4,“ popisuje mluvčí skupiny Andrej Čírtek.

Strnad se do společnosti, jak je jeho osvědčeným zvykem, dostal skrze konkurzní řízení. Ostatně podobně před třemi lety ovládl výrobce nákladních a speciálních vozů, kopřivnickou Tatru.

Společnost DMK, která spadla do konkurzu v říjnu 2014, koupil se slovenským partnerem. Tím je další vlivný podnikatel, slovenský magnát s vazbami na tamní politiky Alexej Beljajev, vládce strojní a investiční skupiny Optifin.

Ta se orientuje zejména na strojírenskou výrobu pro železnici, jejím klíčovým podnikem je Tatravagónka Poprad. Smyslem společné investice do DMK je podle Čírtka posílit produkční kapacity obou skupin v jejich oborech. DMK má totiž vojenský program, výrobu polotovarů k výrobě hlavní velkorážových zbraní, a vedle toho civilní program, který se orientuje na výrobu pro železnici.

Jestli si firmu později rozdělí, případně v jakých poměrech ji ovládnou, zatím zástupci Czechoslovak Group nechtějí komentovat.

Rakety i náboje

Kromě toho Strnad koncem loňského roku na Slovensku ovládl výrobce munice, raketových střel a pistolí, dubnický závod ZVS, který vznikl v roce 1937 jako východní součást Škody Plzeň.

V Česku Strnad pro změnu vstoupil do hry o leteckou mošnovskou opravnu Job Air Technic. Ta se od března roku 2014 nachází v úpadku a její největší věřitelé, Česká exportní banka a Česká spořitelna, se už bezmála dva roky přetahují o způsob řešení krachu.

Poté, co soud zamítl jak konkurz, tak reorganizaci a celé řízení se nadále natahuje, jsou to právě Strnadovy peníze, které opravnu drží v chodu. Společnost Dako-CZ, člen skupiny Czechoslovak Group, půjčila s posvěcením správce a věřitelů Job Airu v přepočtu asi 17 milionů korun na provoz. To z ní však rázem dělá věřitele a z povahy Strnadova zaměření i potenciálního kupce. Ostatně prakticky identický model aplikoval i na svého času zkrachovalou Tatru.

Strnadovo zbrojní impérium

Nově pojmenovaná skupina Czechoslovak Group, dříve Excalibur, zastřešuje výrobní firmy v Česku a na Slovensku s celkovými tržbami přes 12 miliard korun. Významnou většinu ve firmě kontroluje právě Jaroslav Strnad.

Mezi nejvýznamnější společnosti patří Excalibur Army, která se zaměřuje na repasování starší techniky a její následný prodej, Dako-CZ, výrobce brzdových systémů pro kolejová vozidla, či společnost Tatra Defence Vehicle a další.

Na Slovensku aktivity skupiny zastřešuje holding MSM, do které patří také několik firem, například dubnický výrobce munice, raketové techniky a ručních palných zbraní ZVS.

„Zachraňujeme unikátní výrobní kapacity, které se ještě zachránit dají,“ hodnotí strategii Jaroslav Strnad. „Naše skupina buduje systematicky holding společností z různých oborů, nejen zbrojařiny. Společnosti dokážou fungovat a vydělat si na živobytí samostatně, ale zároveň dokážou společně integrovat velký projekt. Po dvaceti letech práce jsme získali schopnost produkt vyrobit, servisovat, modernizovat, vyškolit ho v užívání a v neposlední řadě ho dopravit kamkoliv na světě,“ dodává podnikatel, se kterým se pojí i některé nepříjemné kauzy.

Jedna z dceřiných firem jeho holdingu čelí stíhání kvůli dovozu a skladování zřejmě nedovolených min ve zbrojních skladech ve Vrběticích, kde loni došlo k explozím.