ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Michal Klíma, MAFRA

Studenti autoškol už smí ke zkouškám. Měsíc přitom neseděli za volantem

  • 17
Autoškoly mohou od pondělí opět pořádat teoretické i praktické závěrečné testy. Na jejich konání čeká několik tisíc studentů. Prioritu budou mít žadatelé, jejichž první termín zkoušek byl zrušen. Obnovení pořádání testů bude záviset na rychlosti úřadů. majitelé autoškol ale varují, že žáci měsíc neřídili. Cvičební jízdy i výuka jsou ale nadále zakázány.

Na umožnění teoretických a praktických závěrečných zkoušek čeká několik tisíc studentů autoškol. Obnovení pořádání zkoušek však bude záviset především na rychlosti úřadů. Ke zkouškám by měli jít už dříve přihlášení studenti s ukončeným výcvikem či žadatelé o vrácení řidičského průkazu nebo jeho rozšíření.

Jarní vlna koronaviru zdražila autoškoly. Teď opět zavřely

Ti by kvůli dlouhé pauze nyní měli před zkouškami absolvovat alespoň doplňkové cvičné jízdy pro osvěžení dovedností, jejich povolení však podle předsedy Asociace autoškol ČR Ondřeje Horázného vládní nařízení neupřesňuje.

Obnovování zkoušek bude podle předsedy asociace po celé republice individuální. „Nyní záleží především na úřadech, jak rychle zkoušky připraví,“ podotkl Horázný, že rozhodnou místní poměry v jednotlivých městech.

Asociace v souvislosti s uvolněním vydala pro své členy doporučení, podle kterého by se autoškoly a zkušební komisaři měli soustředit na opravné zkoušky už přihlášených žadatelů, jimž byl původní termín zrušen.

Jestli student měsíc neřídí, tak nikdo nepůjde ke zkouškám, aby za ně vyhodil 700 korun, když měsíc neseděl v autě. Je to vymyšlené jen proto, aby přestaly platit kompenzace.

Petr Pospíšilmajitel autoškoly

Dále by měli prioritně vykonávat zkoušky z profesní a odborné způsobilosti řidičů. Tím by se podle asociace snížil tlak na termíny zkoušek, který lze očekávat po celkovém ukončení zákazu provozu autoškol.

Zákaz cvičných jízd

Někteří majitelé autoškol hodnotí povolení závěrečných zkoušek po měsíčním uzavření těchto škol jako naprostý nesmysl. Studenti si podle nich po tak dlouhé pauze ke zkouškám netroufnou a dokoupit si budou muset cvičné jízdy. 

V olomoucké autoškole Pospíšil čeká na zkoušky 20 studentů a podle majitele opatření vymýšlel někdo, kdo vůbec nerozumí problematice. „Jestli student měsíc neřídí, tak nikdo nepůjde ke zkouškám, aby za ně vyhodil 700 korun, když měsíc neseděl v autě. Je to vymyšlené jen proto, aby přestaly platit kompenzace,“ řekl majitel Petr Pospíšil.

Cvičné jízdy jsou i nadále zakázány, autoškoly ale chtějí u studentů, kteří půjdou ke zkouškám, provádět doplňkové jízdy pro osvěžení řidičských dovedností. „Bez toho to jinak nemá smysl,“ zdůraznil Horázný.

Zda jsou ovšem tyto doplňkové jízdy povoleny, vládní nařízení nespecifikuje. Asociace ve svém stanovisku zastává názor, že ano. Někteří provozovatelé autoškol však zřejmě počkají na upřesňující výklad vládního nařízení.

V Česku působí zhruba tři tisíce autoškol. Asociace na začátku listopadu uvedla, že bez příjmů vydrží většina z nich pouze tři měsíce, poté by musela ukončit činnost. Autoškoly musely zastavit provoz už na jaře, nyní jsou omezeny od 22. října.

,