(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Češi získávají nicneděláním měsíc a půl extra dovolené, tvrdí studie

  • 126
Nicnedělání v pracovní době stojí firmy 51 813 korun ročně za jednoho zaměstnance. Denně promrhají Češi na mobilních telefonech přibližně 65 minut, což je za rok přibližně měsíc a půl extra placené dovolené. Vyplývá to z analýzy společnosti truconneXion, která vede statistiku již deset let.

V posledních letech v Česku stoupá množství pracovního času stráveného zařizováním osobních věcí, zejména nakupováním, plánováním volného času a dovolených. Lidé se snaží v práci udělat to, co doma nestihnou. Výrazně také roste popularita sledování videí ze streamovacích služeb. Stálicí v zahálce jsou sociální sítě. Naopak klesá zájem o korespondenci prostřednictvím soukromého e-mailového účtu.

Nejčastější mimopracovní aktivity 2019

Zdroj: AuditPro

1. Organizace volného času (plánování dovolené či víkendu)

2. Sociální sítě

3. On-line nákupy

4. Přehrávání videí (streamovací služby)

5. E-mailová korespondence ze soukromého účtu

Během deseti let měření počet promrhaných minut každoročně stoupal. Letos se však poprvé růst zastavil na loni naměřených 65 minutách. Do výsledku se totiž promítá nedostatek pracovníků na trhu práce. 

„Lidé se očividně už více flákat nemohou. Firmy nemohou najít dostatečný počet zaměstnanců, takže pracovní týmy jsou přetížené a musí zvládnout více práce. Je tedy docela možné, že neproduktivní čas na pracovišti začne dokonce klesat,“ uvedl manažer truconneXionu Martin Hnízdil.

Loni roční ztráta z prokrastinace jednoho zaměstnance dosahovala 47 944 korun, tedy o 3 869 korun méně než letos. Rozdíl je však dán růstem průměrné mzdy.

Měření se zaměřuje na administrativní profese, tedy tam, kde je výpočetní technika každodenním pracovním nástrojem. Společnost pro monitoring využívá technologický nástroj AuditPro. Ten zajišťuje efektivní správu softwaru, hardwaru i veškerého ostatního majetku. Přináší také informace o skutečném využití výpočetní techniky a softwarových aplikací konkrétním uživatelem.