Zámecký pán chce vařit svoje pivo

Už za dva roky se chystá majitel zámku v Chyši na západě Čech Vladimír Lažanský otevřít značně poškozený zámecký pivovar a začít v něm vařit pivo nesoucí český název. Jaký přesně, to není ještě jisté. Kromě zlatavého moku chce zámecký pán zřídit v zámku i muzeum.

Poslední várka piva se v zámeckém pivovaru uvařila roku 1926 a pivo neslo německý název Chiescher Bier.

"Celý objekt někdějšího pivovaru se v současné době opravuje. Pan Lažanský chce tradici pivovarnictví v Chyši uchovat, takže se milovníci dobrého piva mají na co těšit," uvedla Hana Tylová ze zámku v Chyši.

Novinkou blízké budoucnosti bude i muzeum. "Už nyní se snažíme shromažďovat nejrůznější předměty, které si lidé budou moci v muzeu prohlédnout. V Chyši muzeum není, takže se bude jednat také o novinku," dodala Tylová.

V přízemí zámku lákají k prohlídce barokní interiéry se štukovou výzdobou a nástropní malbou Petra Brandla. Stálá expozice Karla Čapka připomíná spisovatelův pobyt na zámku v roce 1917. Návštěvníci se po dohodě s průvodci mohou dostat i do zámeckého sklepení, reprezentujícího pozdně gotickou fázi původního hradu.

,