Záložna ABC skončila v konkurzu

Družstevní záložna ABC Moravská Ostrava skončila v konkurzu. Nebyla s to vyrovnat se se závazky ve výši téměř pětadvaceti milionů korun, které měla ke svým klientům i třetím subjektům. Ke konci roku 2001 měla kampelička, která od loňského srpna podléhala nucené správě, přes tři sta členů. Ostravský krajský soud jmenoval konkursní správkyní Michaelu Huserovou.

Úřad pro dohled nad družstevními záložnami vyhlásil nucenou správu nad kampeličkou loni v srpnu poté, co přestala vyplácet splatné závazky vůči svým klientům.

Podle úřadu je frýdeckomístecká záložna jednou z těch kampeliček, které převzal Zajišťovací fond družstevních záložen. "Výplata vkladů se předpokládá během února až března," řekl tiskový mluvčí úřadu Oldřich Zajíc. Členové družstva mohou dostat maximálně sto tisíc korun.

Zajíc doplnil, že v souvislosti s kampeličkou ABC řeší Krajský úřad vyšetřování dvě trestní oznámení podaná na členy představenstva.

ČESKÉ KAMPELIČKY

V České republice působí bez omezení 53 kampeliček. V nucené správě jsou čtyři záložny, v konkursu skončilo 21 a v likvidaci 56 družstev. Jedna kampelička je pod zákazem a omezením činnosti. Do Zajišťovacího fondu družstevních záložen se přihlásilo 28 kampeliček. Dosud bylo více než 74 tisícům družstevníků vyplaceno 4,165 miliardy korun. Vypořádáno je 87 procent vkladů.