Co stojí Avatar? Jaké víno nepijí Tři sestry? Podívejte se do registru smluv

  • 32
Už čtyři měsíce si může kdokoli v registru smluv přečíst detaily smluv uzavíraných českými úřady či státními firmami. Od těch obřích a důležitých - jako je třeba provoz mýta - až po drobnosti, jako kolik stojí armádu belgický ovčák požadované jakosti.

1. Výměna dopravní značky za sto tisíc korun

Kilometrovník na dálnici D1.

Výměna jedné malé dopravní značky může stát i sto tisíc korun, i když samotná stojí řádově stokoruny (smlouvy zde a zde). Ředitelství silnic a dálnic vysokou cenu vysvětluje tím, že si muselo najmout ještě doprovodné značení pro samotnou montáž, protože je nemělo k dispozici kvůli jiným uzavírkám. Nešlo přitom ale o značky, které by se z bezpečnostního hlediska musely měnit urychleně (více jsme psali zde).

2. PR pro paní ministryni

Ministryně Karla Šlechtová

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová z veřejných prostředků platí například průzkumy veřejného mínění za 355 tisíc korun nebo monitoring médií a internetu (psali jsme o tom zde). Tedy to, co se píše o ní, premiérovi nebo evropských dotacích (54,5 tisíc korun měsíčně). Její mluvčí Veronika Vároši je podepsána i pod objednávkou zpracování fotoknihy Think Future Smarter za 196 tisíc. Kolik stál její tisk, už MMR neuvedlo.

3. Mýto a dodatky k němu

Ilustrační snímek

Jedna z nejkontroverznějších smluv současné vlády, prodloužení kontraktu na provoz mýta za více než pět miliard se společností Kapsch. Zatímco předchozí smlouvu a desítky dodatků neměla veřejnost šanci vůbec vidět, teď je díky registru smluv nová dohoda státu s Kapschem veřejná ke studiu (zde a zde).

V registru je i smlouva na posudek za 750 tisíc korun, zda není pro funkcionáře ministerstva dopravy uzavření smlouvy příliš nebezpečné z hlediska možného postihu.

4. Armáda kupuje Avatara

Belgický ovčák.

Registr smluv ukazuje i spoustu zakázek české armády. Zatímco například u zakázky na nákup nádobí každý může zjistit jen konečnou cenu, ale neví cenu za kus, v případě nákupu vojenského psa armáda zveřejní ledacos. Dozví se tak o akvizici belgického ovčáka „požadované jakosti“ za 84,5 tisíc korun pro posádku v Žatci. Dodavatelem psa jménem Avatar je firma Pes profesionál. Ta musí na psa poskytnout záruku „za jakost psa“ na osm měsíců.

5. Ministerstvo obrany ve filmu

Z natáčení filmu Anthropoid - Jamie Dornan jako Jan Kubiš a Cillian Murphy jako...

Ministerstvo obrany se rozhodlo přispět na vznik filmu o českém odboji v 2. světové válce Anthropoid, příjemcem je společnost Lucky Man Films Davida Ondříčka. Celkem jde o 12 milionů korun, smlouva ukazuje i detailní rozúčtování, na co peníze šly. Uvedení ministerstva v titulcích je za půl milionu, poděkování na české premiéře za 300 tisíc korun.

6. Tři sestry nemají rády Templářské sklepy

Tři sestry (O2 arena, Praha, 22. prosince 2015)

Povodí Moravy zveřejnilo smlouvu ke koncertu skupiny Tři sestry na své akci k padesáti letům státní firmy. Na smlouvě za 320 tisíc korun + DPH za vystoupení o délce 90 minut je zajímavé čtení v pasážích, které obsahují podmínky pro zázemí kapely. Kromě čtyřiceti lahví Plzeňského prazdroje a čtyřiceti Gambrinusů potřebuje skupina do šatny i osm lahví kvalitního červeného a bílého vína. „VÍNO NESMÍ BÝT VÝROBCE Templářské sklepy – s křížem!!!,“ uvádí smlouva doslova.

7. SŽDC se školí proti korupci

Peníze, které policisté zabavili při předání úplatku za neobjektivní znalecký...

Za 2,1 milionu korun Správa železniční dopravní cesty školí své zaměstnance, jak se mají vyhnout korupci. Rady správcům kolejí poskytne Advokátní kancelář Erhartová, Vítek & Partners. Školení mají začít v listopadu, zúčastní se jich až 700 lidí. Budou trvat šest hodin, celkem půjde o 23 školení (více jsme psali zde).

8. Výpomoc ministerským právníkům

Ministerstvo pro místní rozvoj.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) nestíhalo včas sepsat metodiku pro nový zákon o veřejných zakázkách. Proto se domluvilo s pěti firmami na zpracování metodiky k některým pasážím zákona. Na tu samou práci má ministerstvo přitom úředníky. Každé z vybraných firem zaplatilo MMR 150 tisíc korun (smluvy najdete zde, zde, zde, zde a ještě zde).

9. Pohledy s prezidentem

Rozstřel: Miloš Zeman a Jaroslav Plesl

Správa Pražského hradu zaplatila přes 160 tisíc korun za tisk pohledů s podobiznou prezidenta. Jeden pohled tak vyjde daňového poplatníka na 2,30 koruny. Hrad si jich ve smlouvě objednal celkem 70 tisíc v balení po pěti tisících kusech. Dodá je brněnská firma Tisk Centrum.

10. Haškův dar Číně

Zetor 25

Bývalý hejtman Jihomoravského kraje se rozhodl podarovat Farmu čínsko-česko-slovenského přátelství traktorem Zetor Z 2511. Jeho převezení přišlo na 159 tisíc korun, tolik si společnost Schenker naúčtovala za přepravu z Valtic do Pekingu. Příjemce, tedy Farma čínsko-česko-slovenského přátelství uhradí výlohy spojené se skladováním v Číně, celními procedurami na čínské straně a dopravou z mezinárodního letiště na finální místo určení.